Κόσμος
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2006 17:27

FAZ: Προς pax romana στη Μ. Ανατολή;

Ντ' Αλέμα προς Κεντροδεξιά: Ψηφίστε «Ναι» γιο το Λίβανο. Με τον ανωτέρω τίτλο η «Corriere della Sera», δημοσιεύει ρεπορτάζ, το οποίο προβάλλει τις διαφωνίες συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης ενόψει της ψηφοφορίας στην ιταλική Βουλή για την ιταλική στρατιωτική αποστολή στον Λίβανο, στο πλαίσιο της Unifil-2.

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται: «Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα ζήτησε από το Ισραήλ να εμπιστευθεί τη Unifil , διότι η αποστολή της αποτελεί "εγγύηση για την Ιερουσαλήμ". Μπορούν, επίσης, να είναι ήσυχοι οι Ιταλοί στρατιωτικοί που εστάλησαν στον Λίβανο, διότι, όπως διαβεβαιώνει ο Υπουργός Αμυνας Aρτούρο Παρίσι η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι δεν θα κάνει χρήση των όπλων εναντίον των στρατιωτών του ΟΗΕ».

Οι δύο Υπουργοί παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για να ζητήσουν τη θετική ψήφο των βουλευτών στο διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την αποστολή 2.500 Ιταλών στρατιωτών στον Λίβανο και το οποίο τώρα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους. Οι δύο υπουργοί εξέθεσαν «όλες τις θετικές πτυχές της περιπέτειας στη Μ. Ανατολή», με την εξής επιχειρηματολογία:

- Πρώτον, η διεθνής δύναμη επιτρέπει τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

- Δεύτερον, η Ευρώπη επανέκτησε τη συνοχή της και η Ιταλία ανεδείχθη ρυμουλκούσα δύναμη. Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών διεκδίκησε για τη χώρα του «ρόλο πρώτου μεγέθους», ρόλο «πρωταγωνιστή».

Οπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας η έντονη ιταλική διπλωματική δραστηριότητα για την ειρήνη στον Λίβανο και τη διευθέτηση, γενικότερα, του προβλήματος της Μ. Ανατολής, αναγνωρίζεται από τους Γερμανούς, σε σημείο μάλιστα που η έγκυρη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» διαβλέπει την πιθανότητα μιας "pax romana" στη Μ. Ανατολή.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο των λαμπρών επιδόσεων της ιταλικής διπλωματίας, ο Ντ' Αλέμα και ο Παρίσι θεωρούν πως και η Κεντροδεξιά Αντιπολίτευση θα μπορούσε να δώσει συνειδητά θετική ψήφο υπέρ της ιταλικής συμμετοχής στη Unifil-2.

Αλλά ο ηγέτης της Alleanza Nazionale, Τζιανφράνκο Φίνι έθεσε όρους. Δεν συμφωνεί πως μόνον η επχείρηση στον Λίβανο θεωρείται «ειρηνευτική αποστολή» και ζητά από την κυβέρνηση «να αναγνωρίσει πως και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν οι στρατιώτες μας είναι εργάτες της ειρήνης, γιατί δεν θα ήταν τίμιο να πούμε στους Ιταλούς ότι τώρα, με την Κεντροαριστερά, οι στρατιωτικοί μας εργάζονται για την ειρήνη, ενώ όταν κυβερνούσε η Κεντροδεξιά, πήγαιναν για να πολεμήσουν». Και αποσαφήνισε τη θέση του κόμματός του: «Θα ψηφίσουμε "ναι" στην αποστολή στον Λίβανο, εάν η πλειοψηφία εγκρίνει τροπολογία υπέρ της ιταλικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ επί Μπερλουσκόνι».

Αμεση η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών: «Ο σεβασμός μας είναι δεδομένος για τους στρατιωτικούς μας που υπηρετούν σε όλες τις διεθνείς αποστολές, αλλά δεν μπορούμε να εγκρίνουμε εκ των υστέρων επιλογές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, τις οποίες τότε δεν συμμεριστήκαμε».

CORRIERE DELLA SERA