Την κινεζική πρωτοχρονιά γιόρτασαν οι απανταχού Κινέζοι, με πλήθος κόσμου να ξεχύνεται στους δρόμους σε αρκετές πόλεις του κόσμου για να υποδεχτεί τη χρονιά του σκύλου.
Την κινεζική πρωτοχρονιά γιόρτασαν οι απανταχού Κινέζοι, με πλήθος κόσμου να ξεχύνεται στους δρόμους σε αρκετές πόλεις του κόσμου για να υποδεχτεί τη χρονιά του σκύλου.
Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου σε πάνω από 130 χώρες και περιοχές σε όλον τον πλανήτη, με το κινεζικό νέο έτος να θεωρείται η σημαντικότερη γιορτή για τους Κινέζους.
Στη Νέα Υόρκη, θεαματικά κόκκινα και χρυσά πυροτεχνήματα -τα δύο βασικά χρώματα της κινεζικής παράδοσης -φώτισαν τον βραδινό ουρανό πάνω από τον ποταμό Χάντσον.
Η έλευση του νέου κινεζικού έτους γιορτάστηκε και στην ουκρανική πόλη Λβιβ, ενώ στην αιγυπτιακή πόλη του Σαρμ ελ-Σέιχ, οι εγκαταστάσεις στο Hollywood Fun Park είχαν στολιστεί με κόκκινα κινεζικά φαναράκια και εικόνες με κινεζικά σύμβολα, με τον παραδοσιακό χορό του λιονταριού να τραβά την προσοχή των επισκεπτών.
Στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ο ουρανοξύστης Sky Tower -το ψηλότερο κτήριο στη χώρα- φωτίστηκε με χρυσό και κόκκινο χρώμα στο πλαίσιο των εορτασμών, ενώ η έλευση του νέου χρόνου γιορτάστηκε επίσης στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας αλλά και στο Λονδίνο.
Αν και η Κίνα χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο από το 1912, το νέο κινεζικό έτος βασίζεται στο αρχαίο κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο και είναι κινητή εορτή.
Η πρώτη ημέρα του κινεζικού ημερολογίου, βάσει του οποίου καθορίζονται οι παραδοσιακές γιορτές, είναι η ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης, μετά από το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Φέτος γιορτάστηκε στις 16 Φεβρουαρίου και οι Κινέζοι υποδέχθηκαν το έτος του σκύλου.
Οι εορτασμοί διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες και ολοκληρώνονται με το φεστιβάλ των φαναριών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Xinhua, Euronews