Πολιτική
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2006 13:37

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την απόφαση επανελέγχου των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ

«Χρειάζεται να μπει μια τάξη, συμφωνούμε, αλλά όχι η τάξη να χρησιμοποιείται ως μία αφετηρία για περικοπές δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Αυτό παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Απασχόλησης για έλεγχο όλων των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ.

«Ο υπουργός Απασχόλησης θα έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί που χρειάζεται επειγόντως και από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι και φυσικά συνταξιούχοι οι οποίοι δεν δικαιούνται να πάρουν ενισχύσεις τις οποίες χρωστάει η πολιτεία. Αναφέρομαι για παράδειγμα, σε κάτι που δεν έχει πει τίποτε ο Υπουργός Απασχόλησης και το έχουμε επανειλημμένα θέσει στη Βουλή, δηλαδή στην ανάγκη ένταξης στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων όλων των εργαζομένων σε αντίστοιχες δουλειές στο δημόσιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Για το ίδιο θέμα η υπεύθυνη Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, σημείωσε πως ενώ είναι υπέρ του ελέγχου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ίση μεταχείριση των πολιτών, το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τη «γενική ταλαιπωρία των αναπήρων όπως αιφνιδίως και αναιτιολόγητα αποφάσισε ο υπουργός». «Ούτε βεβαίως είναι υπέρ της δημιουργίας σκιών κατά δικαίων και αδίκων, όπως αδιακρίτως πράττει η κυβέρνηση σε βάρος πολιτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επικοινωνιακές της ανάγκες», συμπλήρωσε.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πως και με ποιες διαδικασίες προτίθεται να προχωρήσει στον επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων. Τι μέτρα θα λάβει ώστε να προστατεύσει τους αναπήρους από την ταλαιπωρία και τι μέτρα θα λάβει ώστε να μπορέσει το ΙΚΑ να ανταποκριθεί σε έναν τέτοιο επανέλεγχο, χωρίς επιπλέον δυσβάσταχτες επιπτώσεις στους ασφαλισμένους του.