Η χρήση αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών από αθλητές και πως αυτά λειτουργούν αρνητικά στο οργανισμό τους μπήκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών. Σύμφωνα με μελέτη υπολογίζεται ότι 2,9 - 4 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή κάποια στιγμή στη ζωή τους και ίσως 1 εκατομμύριο από αυτούς τους άντρες να έχουν αναπτύξει εξάρτηση απ’ αυτά.
Η χρήση αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών από αθλητές και το πώς αυτά λειτουργούν αρνητικά στο οργανισμό τους μπήκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών. Σύμφωνα με μελέτη υπολογίζεται ότι 2,9 - 4 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή κάποια στιγμή στη ζωή τους και ίσως 1 εκατομμύριο από αυτούς τους άντρες να έχουν αναπτύξει εξάρτηση απ’ αυτά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών γίνεται συνήθως από αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες, από bodybuilders, αλλά και από άτομα που απλά θέλουν να αποκτήσουν ένα μυώδες σώμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα κατάχρησης ουσιών στις περισσότερες δυτικές χώρες.
Μεταξύ των μελετών υπάρχει και μια που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Sports Medicine, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 142 bodybuilders. Απ’ αυτούς, οι 88 αθλητές έκαναν χρήση στεροειδών για τουλάχιστον δύο χρόνια και οι 54 αθλητές δεν είχαν ιστορικό χρήσης οποιουδήποτε στεροειδούς.
Τα αποτελέσματα της μελέτης κρίθηκαν πολύ ενδιαφέροντα από τους ειδικούς καθώς διαπίστωσαν ότι οι χρήστες αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών είχαν 22% πιθανότητα ρήξης τένοντα σε σύγκριση με μόνο 6% εκείνων που δεν χρησιμοποιούσαν αναβολικά. Οι ρήξεις τενόντων σε αθλητές μη χρήστες στεροειδών ήταν στα κάτω άκρα και ειδικότερα στο γόνατο ή στον αστράγαλο. Οι μόνοι αθλητές που έπαθαν ρήξεις των άνω άκρων ήταν όσοι έκαναν χρήση αναβολικών στεροειδών. Το 17% από το 22% των ρήξεων τενόντων ήταν στο άνω άκρο για τους bodybuilders που έκαναν χρήση, ενώ δεν υπήρξε καμία ρήξη στα άνω άκρα εκείνων που δεν ήταν χρήστες.
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός άνω άκρου Δρ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος μάς εξηγεί ότι οι συνηθισμένοι τύποι στεροειδών, που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και με διαφορετικές παρενέργειες, είναι η τεστοστερόνη, τα αναβολικά στεροειδή, η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη και η ινσουλίνη. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τα άτομα που λαμβάνουν αναβολικά, ότι η λήψη τους χωρίς την έγκριση και παρακολούθηση γιατρού είναι επικίνδυνη. Τα στεροειδή διακινούνται παράνομα, αλλά δυστυχώς είναι πολύ εύκολο για όποιον θέλει να τα πάρει να βρει τρόπο να τα προμηθευτεί.
Οι αθλητές τα παίρνουν για να «φουσκώσουν» του μύες τους και να κάψουν το λίπος. Πολλοί άνθρωποι τα μπερδεύουν με τα συμπληρώματα διατροφής που δεν περιέχουν αναβολικά και συμβάλλουν στην αύξηση μυών, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό.
Τα αναβολικά δεν είναι συμπληρώματα διατροφής, και σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι γνωστό το περιεχόμενό τους
Οι μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση αναβολικών στεροειδών προκαλεί πολλά προβλήματα στην υγεία, μεταξύ αυτών και ρήξη τενόντων κυρίως στα άνω άκρα στα άτομα που κάνουν παρατεταμένη χρήση. Ο λόγος είναι ότι οι συγκεκριμένες ουσίες βοηθούν στη γρήγορη ανάπτυξη των μυών, αλλά δεν κάνουν το ίδιο με τους τένοντες, οι οποίοι καλούνται να τους υποστηρίξουν, δεδομένου ότι αυτοί χρειάζονται πολύ μεγαλύτερο χρόνο εξάσκησης.
Σύμφωνα με τον γιατρό, οι δυνάμεις που εφαρμόζονται σε έναν τένοντα μπορεί να είναι πάνω από πέντε φορές από το σωματικό βάρος. Η ρήξη του τένοντα μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και μόνιμη ανικανότητα εάν παραμείνει αθεράπευτη. Αναλόγως της σοβαρότητάς της αντιμετωπίζεται συντηρητικά ή χειρουργικά, αν και τις περισσότερες φορές απαιτεί εγχείρηση και θεραπεία αποκατάστασης.
Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακόπουλος, η χρήση των στεροειδών μπορεί να επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση με τον τρόπο που αναζητά το άτομο που τα λαμβάνει, ωστόσο επηρεάζει αρνητικά και την υγεία, καθώς μπορεί να επιφέρει σοβαρούς τραυματισμούς. Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι να υπάρχει σωστή καθοδήγηση των αθλητών από γυμναστές και προπονητές ώστε να ακολουθείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ιδεώδες τους αθλητισμού.