Μία νέα μέθοδος αντιμετώπισης της επιληψίας που χρησιμοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, έρχεται σύντομα και στη χώρα μας. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με τη χρήση laser, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σε θέση να μειώσει μέχρι και 70% τις κρίσεις επιληψίας.
Μία νέα μέθοδος αντιμετώπισης της επιληψίας που χρησιμοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, έρχεται σύντομα και στη χώρα μας. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με τη χρήση laser, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σε θέση να μειώσει μέχρι και 70% τις κρίσεις επιληψίας.
Όπως εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Freiburg και Διευθυντής Νευροχειρουργός κ. Βασίλειος Βουγιούκας, είναι μια θεραπεία καυτηριασμού που γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα Visualase, το οποίο ελευθερώνει τη δέσμη ακτινών laser (stereotactic laser ablation).
Δηλαδή, με την βοήθεια νευροπλοηγού, τοποθετείται στον εγκέφαλο του ασθενή μέσα από οπή μόλις 3.5 χιλιοστών καθετήρας στην περιοχή του εγκεφάλου, από την οποία ξεκινούν οι επιληπτικές κρίσεις. Στη συνέχεια ο ασθενής μεταφέρεται στον μαγνητικό τομογράφο και αφού επιβεβαιωθεί η σωστή θέση του καθετήρα απεικονιστικά, ξεκινάει η δεύτερη φάση της παρέμβασης, όπου ο καθετήρας συνδέεται με το μηχάνημα visualase, από το οποίο ελευθερώνεται δέσμη ακτινών laser. Με αυτό τον τρόπο και με απόλυτη ασφάλεια καυτηριάζεται η επιλεπτογόνως περιοχή. Το αποτέλεσμα του καυτηριασμού γίνεται άμεσα ορατό από τον μαγνητικό τομογράφο. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο 45 λεπτά και ο ασθενής την επόμενη μέρα βγαίνει από το νοσοκομείο.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί από εξειδικευμένα Κέντρα των ΗΠΑ δείχνουν ότι η θεραπεία έχει αποτελέσματα εφάμιλλα των συμβατικών τεχνικών ως προς την ελάττωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων. Παράλληλα, τα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι σημαντικά μικρότερα.
Η καινούρια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος έχει σοβαρές ενδείξεις σε ασθενείς που πάσχουν από φαρμακευτικά ανεξέλεγκτες επιληπτικές κρίσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, με ελάχιστες παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να δώσει λύση σε πολλούς επιληπτικούς ασθενείς που δεν μπορούν να ελέγξουν τις κρίσεις ικανοποιητικά με φαρμακευτική αγωγή.
Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με επιληψία 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 50 εκατομμύρια άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιληψία (40 εκατομμύρια στον αναπτυσσόμενο κόσμο και 10 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες χώρες). Στην Ελλάδα πάσχουν από επιληψία 100.000 άτομα.
Τα διεθνή στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι 1 στους 3 επιληπτικούς ασθενείς, δεν είναι σε θέση να ελέγξει το νόσημα του με τη φαρμακευτική αγωγή και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που πολλές φορές οδηγούν σε βαριές μορφές κατάθλιψης.
Μέχρι σήμερα εφαρμόζονται διάφορες χειρουργικές τεχνικές που περιλαμβάνουν την μικροχειρουργική εξαίρεση της επιλεπτογενούς περιοχής, όταν αυτό είναι εφικτό καθώς και την διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου με εμφυτεύσιμο διεγέρτη και οι οποίες επιφέρουν ελάττωση της μέσης συχνότητας των κρίσεων σε ποσοστό 50%-70%.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα νέα δεδομένα είναι ελπιδοφόρα για την αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών καθώς, το ποσοστό των επιπλοκών, όπως μετεγχειρητικές λοιμώξεις ή ακόμα και απορρύθμιση νευροψυχολογικών λειτουργιών, δεν είναι αμελητέα.