Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 12:11

Europol: Εγκληματίες κρύβουν δισεκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα

Μεταξύ 3,4 και 4,5 δισ. ευρώ «μαύρου» χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη «ξεπλένονται» μέσω κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τη Europol.

Μεταξύ 3,4 και 4,5 δισ. ευρώ «μαύρου» χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη «ξεπλένονται» μέσω κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τη Europol.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Ρομπ Γουεϊνράιτ, είπε στο BBC ότι οι αρμόδιες αρχές και οι ηγέτες της βιομηχανίας πρέπει να συνεργαστούν για να επιλύσουν το πρόβλημα. Σημειώνεται πως η προειδοποίηση αυτή λαμβάνει χώρα ενώ η αξία του Bitcoin έχει πέσει στο μισό από το ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Δεκέμβριο.

Ο Γουεϊνράιτ είπε πως η Europol εκτιμά ότι το 3-4% των 113 δισ. ευρώ από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη «ξεπλένονται» μέσω κρυπτονομισμάτων. «Αυξάνεται αρκετά γρήγορα και προβληματιζόμαστε» σημείωσε.

Υπάρχουν πολλά είδη κρυπτονομισμάτων, αλλά το πιο γνωστό είναι το Bitcoin, που προορίζεται ως ψηφιακή εναλλακτική στις λίρες, τα δολάρια ή τα ευρώ. Ωστόσο, αντίθετα με τα «κανονικά» νομίσματα, δεν εκτυπώνεται από κυβερνήσεις και συμβατικές τράπεζες, ούτε υπόκειται στον έλεγχό τους. Αντ'αυτού, δημιουργούνται από υπολογιστές που πραγματοποιούν πολύπλοκες μαθηματικές διεργασίες, μια διαδικασία γνωστή ως «mining» (εξόρυξη). Ένα δίκτυο υπολογιστών ανά τον κόσμο παρακολουθεί τις συναλλαγές χρησιμοποιώντας virtual διευθύνσεις, αποκρύπτοντας τις πραγματικές ταυτότητες αυτών που επιδίδονται στις συναλλαγές. Η ανώνυμη φύση τους προσελκύει τους εγκληματίες, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό τους από την αστυνομία.

«Δεν είναι τράπεζες και δεν ελέγχονται από μια κεντρική αρχή, οπότε η αστυνομία δεν μπορεί να παρακολουθεί αυτές τις συναλλαγές. Και αν τις ταυτοποιήσουν ως εγκληματικές, δεν έχουν τρόπο να παγώσουν τους λογαριασμούς, όπως σε ένα κανονικό τραπεζικό σύστημα» είπε ο Γουεϊνράιτ.

Ένα άλλο πρόβλημα που εντόπισε η Europol έχει να κάνει με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να ξεπλένουν χρήματα. Τα κέρδη από εγκληματικές δραστηριότητες μετατρέπονται σε bitcoins, χωρίζονται σε μικρότερα ποσά και δίνονται σε ανθρώπους που φαινομενικά δεν σχετίζονται με τους εγκληματίες, αλλά λειτουργούν ως «βαποράκια χρημάτων». Αυτοί μετατρέπουν τα bitcoins σε «κανονικά» χρήματα πριν τα επιστρέψουν στους εγκληματίες. «Είναι πολύ δύσκολο για την αστυνομία στις περισσότερες περιπτώσεις να βρει ποιος ρευστοποιεί» σημείωσε ο Γουεϊνράιτ, προσθέτοντας πως η αστυνομία βλέπει επίσης μια τάση χρηματικά ποσά «ύψους δισεκατομμυρίων» που έχουν προκύψει από πωλήσεις ναρκωτικών ανά την Ευρώπη να μετατρέπονται σε bitcoins.