Την 1η Ιανουαρίου, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές 24 ειδών απορριμμάτων, με την κίνηση να προκαλεί προβλήματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου και ιδιαίτερα στο Χονγκ Κονγκ.
Την 1η Ιανουαρίου, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές 24 ειδών απορριμμάτων, με την κίνηση να προκαλεί προβλήματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου και ιδιαίτερα στο Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με το Reuters, ένα αυξανόμενο «βουνό αποβλήτων» συσσωρεύεται πλέον σε μια πόλη που ανακυκλώνει λίγα από τα σκουπίδια της, καθώς μέχρι σήμερα είχε επαναπαυτεί στο να στέλνει μη επεξεργασμένα απόβλητα στην Κίνα.
Κάθε χρόνο, το Χονγκ Κονγκ στέλνει 5,6 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, δηλαδή τα δύο τρίτα των σκουπιδιών του, σε χώρους υγειονομικής ταφής. Μέχρι φέτος, εξήγαγε πάνω από το 90% των ανακυκλώσιμων υλικών στην Κίνα, αλλά τώρα βουνά από χαρτιά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά συσσωρεύονται στις αποβάθρες του Χονγκ Κονγκ, και τα πλαστικά απορρίμματα κατευθύνονται στους χώρους υγειονομικής ταφής.
Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, δεν υπάρχει ο χώρος για τη δημιουργία μίας παραγωγικής βιομηχανίας ανακύκλωσης, αλλά δέχεται κριτική ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να αναβαθμίσει το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων, και ότι έχει κακοδιαχειριστεί την άφθονη διαθέσιμη γη.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το μέγεθος τριών ενεργών χώρων υγειονομικής ταφής, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια Προστασίας του Περιβάλλοντος, Βίκυ Κουόκ. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει να χρεώνει τους πολίτες για τα απορρίμματά τους, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν την υλοποίηση του μέτρου.
Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την άμεση κατασκευή μιας εγκατάστασης που θα μετατρέπει τα απόβλητα τροφίμων σε ενέργεια, ωστόσο θα είναι σε θέση να ανακυκλώνει μόνο 200-300 τόνους ημερησίως, μόνο ένα κλάσμα των 3.600 τόνων αποβλήτων τροφίμων που παράγει το Χονγκ Κονγκ σε μία μόνο ημέρα.