«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματά μας εν μια νυκτί, ωστόσο, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς διάλογο» αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματά μας εν μια νυκτί, ωστόσο, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς διάλογο» αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του, στην οποία δηλώνει «βαθύταητα απογοητευμένος» από την κρίση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
Σε συνέντευξή του συγκεκριμένα στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο διμερής διάλογος υψηλού επιπέδου έχει ενταθεί και χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ως ένα σημαντικό βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναγνωρίζει παράλληλα πως υπάρχουν καλοί και σταθεροί μηχανισμοί διαλόγου προκειμένου να διευθετηθούν τα διμερή προβλήματα και τονίζει πως η έμφαση πρέπει να δίνεται στη θετική ατζέντα και στην επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Όπως επισημαίνει επόμενος σταθμός των διμερών σχέσεων είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μισό του 2018 στη Θεσσαλονίκη. «Πρέπει να διατηρήσουμε την κεκτημένη ταχύτητα της διαδικασίας διαλόγου υψηλού επιπέδου» δηλώνει και προσθέτει πως η Τουρκία αναμένει τις ελληνικές προτάσεις για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του, υποστηρίζοντας πως όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.
Για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς
Ερωτηθείς για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δηλώνει «βαθύτατα απογοητευμένος» με την απόφαση του Αρείου Πάγου. «Αυτή η στάση των δικαστικών αρχών έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η κρίση του Αρείου Πάγου για απόρριψη της έκδοσης των σκευωρών του πραξικοπήματος, αφήνει τους αυτουργούς δίχως τιμωρία και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων τους» δηλώνει, προσθέτοντας πάντως πως «με τη βοήθεια των Ελλήνων φίλων μας, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ώστε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους ενώπιον της Δικαιοσύνης στην Τουρκία».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί, όπως σημειώνει, «να μεταφερθεί μια δίκη που εκκρεμεί, και συνδέεται με ένα βαρύ έγκλημα εναντίον του τουρκικού κράτους, από την Τουρκία στην Ελλάδα».
Για το Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, δηλώνει πως αυτή τη στιγμή η Τουρκία, με βάση και την παράκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς όλα τα μέρη, διανύει περίοδο περισυλλογής μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Επαναλαμβάνει την τουρκική θέση πως νέες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μπορεί να έχουν μια επιτυχία μόνο αν «η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλάξει τη νοοτροπία της» και συμπληρώνει πως δεν βλέπει πώς «μπορεί να γίνει αυτό στο εγγύς μέλλον». Υποστηρίζει μάλιστα πως «νέες διαπραγματεύσεις στο ίδιο ή σε παρόμοιο πλαίσιο δεν έχουν κανένα νόημα, διότι είναι καταδικασμένες να οδηγήσουν στην αποτυχία».
Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα σχεδιάσει η Τουρκία να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσαβούσογλου απαντά «στο εγγύς μέλλον». Χαρακτηρίζει «μονομερείς τις ελληνοκυπριακές δραστηριότητες περί τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο» και επαναλαμβάνει την τουρκική θέση, ισχυριζόμενος ότι: «οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί». Προσθέτει επιπλέον πως η Τουρκία θεωρεί «απαράδεκτο πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να δρα ως μόνος ιδιοκτήτης του νησιού».
Σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Τσαβούσογλου υποστηρίζει πως σε αυτό το μέρος της Μεσογείου η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρέπει να διευθετηθεί με μια συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κράτη της περιοχής, με βάση την αρχή της ισότητας και σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο. Επαναλαμβάνει ακόμη τη γνωστή θέση της τουρκικής πλευράς πως δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Τέλος, εκφράζει την άποψη πως υπάρχει κίνδυνος αύξησης των προσφυγικών ροών, αποδίδοντας την αιτία στην «πρόσφατη επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος στο Ιντλίμπ» και επισημαίνει πως η Τουρκία έχει λάβει αναφορές για εκτοπισμό πολιτών από την περιοχή.