Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια μόνιμη εγκατάσταση στη Σελήνη, οι άνθρωποι έχουν ήδη καταφέρει να απορρίψουν 180.000 κιλά σκουπιδιών στον φυσικό δορυφόρο της Γης.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια μόνιμη εγκατάσταση στη Σελήνη, οι άνθρωποι έχουν ήδη καταφέρει να απορρίψουν 180.000 κιλά σκουπιδιών στον φυσικό δορυφόρο της Γης.
Πολλά από αυτά τα απορρίμματα και συντρίμμια προέρχονται από τα δώδεκα ταξίδια της ανθρωπότητας στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι επιστήμονες υπολόγισαν γρήγορα ότι η επιστροφή των αποστολών θα ήταν φθηνότερη και απλούστερη αν έμεναν πίσω όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα. Σε αυτά προστέθηκαν τα συντρίμμια που συσσωρεύτηκαν από μη επανδρωμένες αποστολές.
Επειδή η επιστροφή στη Γη είναι ευκολότερη με όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος, κάθε προσελήνωση σήμαινε ότι θα μείνει μόνιμα στο φεγγάρι ένα σεληνιακό όχημα βάρους δέκα τόνων, καθώς και άλλες μονάδες, εξοπλισμός ή διάφορα υλικά που σχετίζονται με την κάθε αποστολή. Τα απόβλητα είναι διαφόρων τύπων, από εξοπλισμός γκολφ χαμηλής βαρύτητας μέχρι 96 σάκοι με ανθρώπινα απόβλητα από τις επανδρωμένες αποστολές.
Πέρα από τα σκουπίδια στη Σελήνη, υπάρχει μία τεράστια ποσότητα θραυσμάτων και απορριμμάτων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, προερχόμενα κυρίως από δορυφόρους και κομμάτια πυραύλων, με αρκετά από αυτά τα θραύσματα να καταλήγουν στη Σελήνη. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη περισσότερα από 21.000 τεχνητά αντικείμενα, θέτοντας σε κίνδυνο τους δορυφόρους που βρίσκονται σε λειτουργία σε διάφορες τροχιές. Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει διάφορες λύσεις για την αφαίρεση όσο το δυνατόν περισσοτέρων αντικειμένων από το διάστημα, από λέιζερ και «δίχτυα» μέχρι μεθόδους νανορομποτικής.