Κόσμος
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2006 16:09

Μπακογιάννη: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην ιδέα ενός πολυπολιτισμικού Κοσόβου»

Συνομιλίες για το ζήτημα του Κοσόβου με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, και τον πρωθυπουργό, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, είχε σήμερα στο Βελιγράδι η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως ειπε η κ. Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον κ. Τάντιτς, «είμαστε αφοσιωμένοι στην ιδέα ενός πολυπολιτισμικού Κοσόβου χωρίς περιχαρακώσεις και εθνικές διαιρέσεις, με διασφάλιση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και με αποτελεσματικό καθεστώς προστασίας της σερβικής ορθόδοξης θρησκευτικής κοινότητας. Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε στους διεθνείς οργανισμούς και θέλουμε να δούμε να υλοποιείται».

Αμέσως μετά αναχώρησε για την Πρίστινα όπου θα έχει σειρά επαφών με την τοπική ηγεσία του Κοσόβου. «Στην Πρίστινα», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, «θα τονίσω την ανάγκη επίδειξης πλέον εποικοδομητικού πνεύματος στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης, καθώς και για απτή πρόοδο στο θέμα της προστασίας κυρίως της σερβικής μειονότητας». «Ο μόνος τρόπος για περιφερειακή σταθερότητα είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμβιβαστικής λύσης», συμπλήρωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην εκκρεμότητα συνεργασίας που έχει η Σερβία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, η οποία δεν έχει επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., τονίζοντας πως πεποίθηση της Ελλάδας, καθώς και των λοιπών εταίρων, είναι το όραμα της Σερβίας για προσέγγιση με την Ε.Ε. να διατηρηθεί στη ζωή, να στηριχθεί και να υλοποιηθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε πως η ανεξαρτοποίηση του Κοσόβου είναι μη αποδεκτή για τη Σερβία. «Στόχος μας», είπε, «είναι ένα Κόσοβο της ειρήνης και του συμβιβασμού. Οχι άλλη βία».

«Εκτιμούμε τη θέση αρχής της Ελλάδας έναντι της Σερβίας και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της ΝΑ Ευρώπης στην Ε.Ε.», σημείωσε ακόμη ο Σέρβος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Θα πάμε στη Νέα Υόρκη για να ενισχύσουμε τα επιχείρηματα της Σερβίας και να επιβεβαιώσουμε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διαπραγματευτική συνεργασία».