Κόσμος
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2006 16:27

Ευρυζωνικότητα: Ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα

Στις ΗΠΑ, μια νέα εταιρεία, με έδρα το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, υπόσχεται την παροχή φθηνών ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω των αγωγών φυσικού αερίου, οι οποίοι και φθάνουν στο 62% των αμερικανικών νοικοκυριών. Η εταιρεία Nethercomm ανέπτυξε την τεχνολογία, «Broadband in Gas-BIG», που επιτρέπει την ταχύτατη αποστολή ευρυζωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, μέσω των αγωγών φυσικού αερίου, επιχειρώντας να προσφέρει μια τρίτη εναλλακτική λύση υψηλών ταχυτήτων στους καταναλωτές, με χαμηλό κόστος και ταχύτητες, που ξεπερνούν τις δυνατότητες των τηλεφωνικών και των καλωδιακών προσφορών.

Ανέκαθεν η πρόοδος μιας οικονομίας συνδέονταν σε σημαντικό βαθμό με το επίπεδο των τηλεπικοινωνιών. Σήμερα, η κρίσιμη πρόκληση είναι η ταχύτερη διείσδυση των λεγόμενων ευρυζωνικών επικοινωνιών (broadband).

Η ευρυζωνικότητα και το γρήγορο Ιντερνετ χαρακτηρίζονται «ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα». Η ευρυζωνικότητα θεωρείται "ατμομηχανή" για το βαθμό καινοτομίας σε μια οικονομία, τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της και την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού της.

Η Ευρώπη υστερεί αισθητά στην εισαγωγή ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών σε σχέση με τη Ν. Κορέα (24 συνδέσεις ανά 100 κατοίκους το 2004, αυτό αποκαλείται βαθμός διείσδυσης), την Ιαπωνία (16 συνδέσεις) και τις ΗΠΑ (12 συνδέσεις). Το 23% των συνολικά 144 εκατ. ευρυζωνικών συνδέσεων που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, βρίσκονται στις ΗΠΑ, το 5% στη Γερμανία, το 4% στη Βρετανία και από 3% στη Γαλλία και την Ιταλία.

Η υψηλή διείσδυση της ευρυζωνικότητας εκτός Ευρώπης οφείλεται κυρίως στην αξιοποίηση εναλλακτικών τεχνολογιών όπως το καλωδιακό μόντεμ, που προσφέρουν οι αμερικανικές εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης, οι οποίες φρόντισαν έγκαιρα να επεκταθούν στη μεταφορά δεδομένων και φωνής. Τριπλάσιες ευρυζωνικές καλωδιακές συνδέσεις υπάρχουν σήμερα στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, η οποία δείχνει σαφή προτίμηση στις συνδέσεις ADSL. Από τις 95 εκατ. γραμμές συνολικά στον κόσμο (σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τις καλωδιακές ευρυζωνικές), μόλις το 12% βρίσκεται στις ΗΠΑ έναντι 25% στην δυτική Ευρώπη. Μέχρι το 2007 η Ιταλία, με 17 συνδέσεις ADSL ανά 100 κατοίκους αναμένεται να ξεπεράσει τόσο την Γερμανία (16) όσο και τη Γαλλία (15).

Οι ελπίδες ότι το ISDN θα άνοιγε εύκολα την πόρτα στην ευρυζωνικότητα, σκοντάφτουν σε διαφορά τεχνολογικής κουλτούρας. Οι Ευρωπαίοι, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, «αναβαθμίζουν» πολύ πιο σπάνια τη σύνδεσή τους σε ευρυζωνική και προτιμούν να προσκολλώνται στο ISDN.

Μια εξέλιξη που μπορεί να δελεάσει πολλούς καταναλωτές, είναι η φθηνή ή και δωρεάν τηλεφωνία μέσω Ιντερνετ (Voice over Internet Protocol - VoiP) που απαιτεί γρήγορο Ιντερνετ, άρα ευρυζωνική σύνδεση. Υπολογίζεται ότι περίπου 17 εκατ. χρήστες έχουν έστω μια φορά τηλεφωνήσει μέσω Ιντερνετ (το 65% από αυτούς στην Ιαπωνία).

Μια παράλληλη εξέλιξη είναι οι νέες ευρυζωνικές τεχνολογίες στην κινητή τηλεφωνία (WLAN, UMTS, WiMax) που επίσης απειλούν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους σε βάρος της σταθερής τηλεφωνίας, όχι όμως και να επιφέρουν το τέλος της. Το 2004 το 17% των νοικοκυριών στη Γαλλία και την Ιταλία δεν είχαν καθόλου σταθερή τηλεφωνική γραμμή.

Πηγές: USA Today, μελέτη της Deutsche Bank, ΑΠΕ-ΜΠΕ