Κοινωνία
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 12:26

Χαμηλούς τόνους διατηρούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Δεύτερη εβδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες φέτος καταγράφουν έναν ήπιο χαρακτήρα, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει πολύωροι αποκλεισμοί του εθνικού οδικού δικτύου, με την πλειονότητα των τρακτέρ που βρίσκονται στα μπλόκα να παραμένουν παραταγμένα παραπλεύρως του οδικού άξονα.

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Δεύτερη εβδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες φέτος καταγράφουν έναν ήπιο χαρακτήρα, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει πολύωροι αποκλεισμοί του εθνικού οδικού δικτύου, με την πλειονότητα των τρακτέρ που βρίσκονται στα μπλόκα να παραμένουν παραταγμένα παραπλεύρως του οδικού άξονα.

«Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου σε κάθε μεριά της Ελλάδας είναι η “απάντηση” στην “εχθρική” πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση απέναντι στον αγροκτηνοτροφικό κλάδο της χώρας, και η οποία απειλεί να διαλύσει τον πρωτογενή “πλούτο” της Ελλάδας και να οδηγήσει σε εξαθλίωση τις οικογένειες χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων» τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι «μεγάλο μέρος των αιτημάτων των αγροτών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», σημειώνοντας ότι «οι αγρότες έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο σε σχέση με άλλους κλάδους, ενώ το 2017 η φορολογία τους στο εισόδημα ήταν μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια».

Ανάγκη για ενιαία γραμμή

Την απόφαση να μη συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις των αγροτών έλαβαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Πρέσπας, καθώς αποφάσισαν να στηρίξουν τον αγώνα, αλλά δεν θα κατεβάσουν τρακτέρ στο τελωνείο και στους δρόμους, όπως έκαναν κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Χθες το απόγευμα, στο «ραντεβού» των Σερραίων αγροτών στο ξενοδοχείο Άκροπολ έγινε σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση και οι κινήσεις στο πλαίσιο των διεκδικήσεων.

Οι Σερραίοι αγρότες επισημαίνουν την ανάγκη μιας ενιαίας γραμμής και πορείας αντίδρασης, και προς αυτή την κατεύθυνση θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο την 1η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις που «συστρατεύονται» με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων μέχρι στιγμής έχουν στήσει περί τα 20 μπλόκα σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια), Ρέθυμνο (κόμβος Μαντρών), Ημαθία (κόμβος Κουλούρας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου), Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας), Άρτα, Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), Ημαθία (διασταύρωση Νάουσας), Έβρο (κόμβος Καστανιών), σε Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη, στο Κρυονέρι), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου στο Αμύνταιο). Χθες το μέτωπο ενισχύθηκε με μπλόκα σε Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού), Καστοριά (Άργος Ορεστικό) και Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης).

Σε κάθε περίπτωση, η κοινή συνισταμένη και των δύο μετώπων είναι η Θεσσαλονίκη, καθώς στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica, την 1η και στις 3 Φεβρουαρίου, έχουν προγραμματιστεί δύο διαφορετικά συλλαλητήρια, με το πρώτο την ερχόμενη Πέμπτη να πραγματοποιείται από τη νεοσύστατη Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ελλάδας, ενώ το δεύτερο διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.