Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 16:04

Eφαρμογή fitness «προδίδει» τη δραστηριότητα του προσωπικού σε στρατιωτικές βάσεις ανά τον κόσμο

Σημαντικό ζήτημα ασφαλείας έχει προκύψει σε ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο εξαιτίας της εφαρμογής fitness Strava, η οποία «πρόδωσε» τις διαδρομές που ακολουθούν στρατιωτικοί σε βάσεις ανά τον πλανήτη κατά τη γυμναστική τους.

Σημαντικό ζήτημα ασφαλείας έχει προκύψει σε ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο εξαιτίας της εφαρμογής fitness Strava, η οποία «πρόδωσε» τις διαδρομές που ακολουθούν στρατιωτικοί σε βάσεις ανά τον πλανήτη κατά τη γυμναστική τους.

Η Strava δημοσίευσε έναν «θερμικό χάρτη» (heatmap) που δείχνει τις διαδρομές που οι χρήστες της πραγματοποιούν καθώς τρέχουν ή κάνουν ποδήλατο. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, αλλά και πολλά άλλα διεθνή ΜΜΕ, ο χάρτης αυτός φαίνεται να απεικονίζει και τα σχήματα και τις δομές στρατιωτικών βάσεων σε χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, μέσω των ιχνών στρατιωτών που κινούνται εντός και γύρω τους.

Η εφαρμογή αυτή, δημιούργημα της εταιρείας Strava, η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, χρησιμοποιεί το GPS του κινητού για να παρακολουθεί τη φυσική δραστηριότητα του χρήστη και χρησιμοποιεί τα δεδομένα, όπως και αυτά από συσκευές fitness σαν το Fitbit και το Jawbone, για να τους δίνει εικόνα σχετικά με τις επιδόσεις τους και να τις συγκρίνουν με αυτές άλλων χρηστών. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χρήστες φτάνουν τα 27 εκατ. σε όλο τον κόσμο.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του χάρτη κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, και είναι μια οπτικοποίηση της δραστηριότητας όλων των χρηστών της στον κόσμο. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πιο νέα έκδοση φτιάχτηκε με βάσει ένα δισεκατομμύριο δραστηριότητες, που καλύπτουν 27 δισ. χιλιόμετρα διαδρομών (τρέξιμο, κολύμπι κ.α.). Τα δεδομένα αυτά καταγράφηκαν μεταξύ του 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2017.

Ο κίνδυνος ασφαλείας που προκύπτει από την εφαρμογή ήρθε στο φως χάρη στον Νέιθαν Ρούσερ, έναν 20χρονο Αυστραλό φοιτητή διεθνούς ασφαλείας στο Australian National University, ο οποίος επίσης εργάζεται στο Institute for United Conflict Analysts. Όπως είπε, έπεσε κατά τύχη πάνω στον χάρτη ενώ βρισκόταν σε ένα χαρτογραφικό blog την προηγούμενη εβδομάδα, και συνειδητοποίησε πως πολλοί στρατιωτικοί σε ενεργό υπηρεσία δημοσιοποιούσαν με αυτόν τον τρόπο τα στοιχεία της θέσης τους και αποκάλυπταν στοιχεία σχετικά με τακτικές τους δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο.

Αν και οι θέσεις των στρατιωτικών βάσεων σε γενικές γραμμές είναι γνωστές, και δορυφορικές εικόνες μπορούν να δείξουν κτίρια, ο χάρτης αυτός δείχνει ποιες από αυτές χρησιμοποιούνται πιο πολύ, ή τις διαδρομές που ακολουθούν οι στρατιώτες. Ο χάρτης επιδεικνύει τα επίπεδα δραστηριότητας και τις κινήσεις προσωπικού εντός των τοίχων/ περιφράξεων, ενώ δείχνει και διαδρομές εκτός τους, που μπορεί να υποδεικνύουν είτε διαδρομές που ακολουθούνται κατά τη γυμναστική, είτε σε περιπολίες. «Μπορείς να διαπιστώσεις μοτίβα ζωής» είπε σχετικά ο Ρούσερ.

Η εφαρμογή είναι πολύ πιο δημοφιλής στη Δύση- ωστόσο σε απομακρυσμένες περιοχές οι ξένες στρατιωτικές βάσεις ξεχωρίζουν ως απομονωμένα hotspots, και οι δραστηριότητες των στρατιωτών που τρέχουν ξεχωρίζουν σε σκοτεινά κατά τα άλλα φόντα. Ενδεικτικά, τέτοιες δραστηριότητες ξεχωρίζουν σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη, ο Νίγηρας, το Αφγανιστάν και το Τζιμπουτί, μεταξύ άλλων. Στη Συρία ξεχωρίζει μια αμερικανική βάση στο Τανφ, κοντά στα σύνορα με τι Ιράκ, ενώ στο Αφγανιστάν ξεχωρίζουν βάσεις στη Χελμάντ. Αντίστοιχα, ξεχωρίζουν και η ρωσική βάση στο Χμαϊμίμ της Συρίας, η βρετανική στο Μάουντ Πλέζαντ στα Φόκλαντ κ.α.

Σημειώνεται πως στις ρυθμίσεις της εφαρμογής οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν την επιλογή συλλογής δεδομένων για τον χάρτη, ή να δημιουργήσουν «privacy zones» σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Σε σύντομη ανακοίνωσή της η Strava τόνισε επίσης πως τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν είναι ανώνυμα, και εξαιρούνται δραστηριότητες που έχουν υποδειχθεί ως «ιδιωτικές και καθορισμένες από τους χρήστες ζώνες ιδιωτικότητας».