Mε 36 υποθέσεις σε θέματα αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης και χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις χωρών που παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σύμφωνα την ετήσια αξιολόγηση του 2017 που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Γκουίντο Ραϊμόντι.
Mε 36 υποθέσεις που αφορούν κυρίως θέματα αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης και χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις χωρών που παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σύμφωνα την ετήσια αξιολόγηση του 2017 που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Γκουίντο Ραϊμόντι.
Ο ετήσιος πίνακας των παραβιάσεων ανά χώρα δείχνει ότι τα κράτη με τις περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις, όπου διαπιστώνεται τουλάχιστον μία παραβίαση της ΕΣΔΑ ήταν η Ρωσία (305), Τουρκία (116), Ουκρανία (87), Ρουμανία (69), Βουλγαρία (39) και Ελλάδα (37). Στο τέλος του 2017 οι περισσότερες εκκρεμείς υποθέσεις ήταν κατά της Ρουμανίας (17,6%), της Ρωσίας (13,8%), της Τουρκίας (13,3%), της Ουκρανίας (12,6%) και της Ιταλίας (8,3%).
Βάσει των στατιστικών στοιχείων που δημοσιοποίησε το ΕΔΔΑ για το 2017, για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι από τις 37 υποθέσεις για τις οποίες εκδόθηκαν αποφάσεις, σε 36 διαπιστώθηκαν μία ή περισσότερες παραβιάσεις της ΕΣΔΑ, κυρίως σε θέματα αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης και χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας. Σε μία υπόθεση δεν διαπιστώθηκε παραβίαση.
Σε γενικές γραμμές παρατηρείται μείωση κατά 17% του όγκου των υποθέσεων, η οποία οφείλεται στο ότι μεγάλος αριθμός προσφυγών κρίθηκαν απαράδεκτες λόγω μη εξάντλησης των εσωτερικών ένδικων μέσων. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων προσφυγών κατά της Τουρκίας που προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που υπεγράφη το 1950, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Επιδείνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη
Παράλληλα, ο Λετονός Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νίλς Μουίζνιεκς, δημοσίευσε την ετήσια έκθεση που είναι η τελευταία της θητείας του κατά τη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο από 22-26 Ιανουαρίου 2018. Στην έκθεση αναφέρεται η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Ο Νίλς Μουίζνιεκς επισημαίνει ότι το 2017, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέχισε να επιδεινώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, δήλωσε πως «έχουν επιτευχθεί πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Οι άνθρωποι που εκτοπίζονται από τις ένοπλες συγκρούσεις, οι μετανάστες, τα παιδιά και οι νέοι, οι γυναίκες, οι δημοσιογράφοι, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι μειονότητες και τα άτομα με αναπηρίες είναι μόνο λίγες από τις πολλές ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται μια περισσότερο υπεύθυνη απάντηση στις ανάγκες τους. Θα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές και οι νόμοι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».
Ειδικότερα, για το ζήτημα της μετανάστευσης ο Επίτροπος ανέφερε ότι προσπάθησε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των μεταναστών. Υπογραμμίζει τη σημασία που έδωσε για την προώθηση του δικαιώματος της οικογενειακής επανένωσης ως μηχανισμού για την παροχή ασφάλειας και νομιμότητας και ως ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτυχή ένταξη των προσφύγων.