Μια νέα, γρήγορη και χαμηλού κόστους μέθοδο εντοπισμού βακτηριδίων σε δείγματα τροφής ή νερού αναφέρουν ότι ανέπτυξαν η επιστήμονας τροφίμων Λίλι Χε και συνάδελφοί της στο University of Massachusetts Amherst.
Μια νέα, γρήγορη και χαμηλού κόστους μέθοδο εντοπισμού βακτηριδίων σε δείγματα τροφής ή νερού αναφέρουν ότι ανέπτυξαν η επιστήμονας τροφίμων Λίλι Χε και συνάδελφοί της στο University of Massachusetts Amherst.
Όταν η συγκεκριμένη μέθοδος καταστεί διαθέσιμη στο εμπόριο, εκτιμάται πως θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε μάγειρες που χρησιμοποιούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εργαζόμενους σε υπηρεσίες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές κ.α.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο μαγειρεύουν τα λαχανικά τους πριν τα φάνε, αλλά εδώ στις ΗΠΑ όλο και περισσότεροι προτιμούν να τα τρώνε ωμά. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε ότι ένα γρήγορο τεστ, το οποίο θα μπορούσε να γίνεται στο σπίτι, θα ήταν καλή ιδέα» λέει η Χε.
Η μέθοδος είναι δύο σταδίων, και για τους σκοπούς της οι ερευνητές σχεδίασαν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και αξιόπιστο τσιπ εντοπισμού βακτηριδίων, που μπορεί να διαπιστώνει εάν τρόφιμα όπως πχ το φρέσκο σπανάκι ή υγρά όπως ο χυμός μήλου περιέχουν βακτηρίδια. Το τσιπ, χρησιμοποιούμενο μαζί με ένα μικροσκόπιο, βασίζεται στο αποκαλούμενο «capture molecule» (3-ΜΒΡΑ), το οποίο προσελκύει και «προσδένεται» σε βακτηρίδια. Η μέθοδος χημικού εντοπισμού SERS (surface-enhanced Raman spectroscopy) βασίζεται σε νανοσωματίδια αργύρου.
Το περασμένο καλοκαίρι, η μέθοδος οπτικού εντοπισμού είχε προσαρμοστεί για πιθανή οικιακή χρήση με ένα αξεσουάρ- μικροσκόπιο για smartphone, το οποίο μπορεί να βρει κανείς online για περίπου 30 δολάρια. Το πρώτο βήμα στο νέο τεστ είναι η συλλογή ενός δείγματος νερού, χυμού ή πολτοποιημένου λαχανικού και η τοποθέτηση του τσιπ εντός του. Ένας φοιτητής στο εργαστήριο της Χε ανέπτυξε μια απλή εφαρμογή για smartphone, η οποία εντοπίζει οπτικά τα βακτηρίδια στα δείγματα στα οποία έχει τοποθετηθεί το τσιπ. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο τσιπ εντοπίζει μόνο βακτηρίδια και όχι σάκχαρα, λίπη και πρωτεΐνες σε τρόφιμα ή χώμα.
«Αυτό είναι απλά η αρχή της δουλειάς» λέει η Χε, η οποία προσβλέπει σε επιπλέον χρηματοδότηση για να συνεχίσει την έρευνα πάνω στην πρακτική εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας.