Κόσμος
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 11:20

Πέμπτη ημέρα στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στη Συρία

Έως ότου επιστρέψουν με ασφάλεια τα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στη Συρία (!) θα κρατήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δηλώνει εκπρόσωπος του Ερντογάν, προϊδεάζοντας για επιχειρήσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών. 

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Έως ότου επιστρέψουν με ασφάλεια τα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στη Συρία (!) θα κρατήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δηλώνει εκπρόσωπος του Ερντογάν, προϊδεάζοντας για επιχειρήσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών. 

Παράλληλα συνεχίζονται στο εσωτερικό της Τουρκίας οι μαζικές συλλήψεις όσων εκφράζουν δημόσια διαφωνίες για την τουρκική εισβολή.

Οι Κούρδοι της Συρίας κάλεσαν σε γενική επιστράτευση για να αντιμετωπιστεί η για τέταρτη μέρα χθες τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία, ενώ ΗΠΑ και Γαλλία εξέφρασαν ανησυχία για τα τεκταινόμενα, φοβούμενες επανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε χθες ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν όταν τα 3,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια.

Τώρα τι σχέση έχουν οι πρόσφυγες με την επίθεση της Άγκυρας, μόνο ο Ερντογάν γνωρίζει... Στην πραγματικότητα η σιβυλλική αυτή δήλωση του Τούρκου εκπροσώπου προϊδεάζει για μία μακράς διαρκείας στρατιωτική επιχείρηση.

Οι Κούρδοι της Συρίας, πάντως, κάλεσαν γενική επιστράτευση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική επίθεση στην Αφρίν. Η Τουρκία πραγματοποίησε χθες για τέταρτη μέρα χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στην Αφρίν. Η Άγκυρα έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πολύπλευρο συριακό εμφύλιο, φοβούμενη την ντε φάκτο κουρδική αυτονομία στη Συρία, την οποία ενισχύει η συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία παρακλάδι του PKK.

«Η θέληση του λαού δεν μπορεί να καμφθεί» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πολιτική διοίκηση των Κούρδων στη Συρία. «Καλούμε τον ευγενικό μας λαό να υπερασπιστεί την Αφρίν και το γόητρό της και να συνεισφέρει σε όλες τις σχετικές ενέργειες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία έχουν εγκαθιδρύσει τρία αυτόνομα καντόνια στο βορρά, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αφρίν βορειοδυτικά. Οι περιοχές αυτές δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι πολιτοφυλακές των Κούρδων ανακοίνωσαν ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων στη συριακή πόλη Ρας αλ Άιν, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι εχθροπραξίες να επεκταθούν και πέραν των τουρκικών-συριακών συνόρων. Η Ρας αλ Άιν βρίσκεται στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές, περί τα 300 χιλιόμετρα ανατολικά της περιοχής της Αφρίν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που δίνει στοιχεία για τις εξελίξεις των πολεμικών συγκρούσεων από τότε που ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος, ανέφερε ότι 22 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις της Τουρκίας και χιλιάδες προσπαθούν να κατευθυνθούν προς ασφαλέστερες περιοχές.

Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες του, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν στον κόσμο να περάσει από τα κυβερνητικά σημεία ελέγχου για να φτάσει σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους κοντά στο Χαλέπι.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις των τζιχαντιστών έχουν τελειώσει στη Συρία και ότι η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τις πολιτοφυλακές YPG. Οι YPG συνέβαλαν σημαντικά στην κατίσχυση των δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι ενίσχυε τους τζιχαντιστές, επιδιώκοντας από τη μια την ανατροπή του Άσαντ και από την άλλη την αποτροπή ισχυροποίησης των Κούρδων μαχητών.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις τουρκικές επιθέσεις, φοβούμενες νέα κλιμάκωση του συριακού εμφυλίου, αλλά και ενδεχόμενη αναζωπύρωση των τζιχαντιστών και των μαχητών της Αλ Κάιντα.

«Είχα την ευκαιρία να δηλώσω στον Τούρκο ομόλογό μου (σ.σ. Τσαβόσουγλου) ότι αυτή η επίθεση μας ανησυχεί» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Αυτή (σ.σ. η επίθεση) θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ISIS και την Αλ Κάιντα. Αντικειμενικά κινδυνεύει να οξύνει την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας» επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδονησία.

Παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις η Άγκυρα ενισχύει την καταστολή στο εσωτερικό της Τουρκίας, με συλλήψεις πολιτικών κυρίως του κουρδικού κόμματος HDP, δημοσιογράφων και ακτιβιστών, με το πρόσχημα ότι «διαδίδουν τρομοκρατική προπαγάνδα».

Τα ίδια τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι συνελήφθησαν περί τα 91 άτομα, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί, επειδή εξέφρασαν δημόσια διαφωνίες για την τουρκική εισβολή, σε 100.

Οι συλλήψεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στην περιοχή της Σμύρνης και του Αϊδινίου, όπου συνελήφθησαν οι τοπικοί επικεφαλής του Κουρδικού Κόμματος των Λαών (HDP) αλλά και στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία.