Περιβάλλον
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 15:39

Γερμανία: Η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων εκπομπών θα κοστίσει ένα τρισ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πρόσφατα να ανεβάσει τους στόχους της για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 27% σε 35%. Η αναπροσαρμογή των στόχων θα έχει αντίκτυπο σε πολλά κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πρόσφατα να ανεβάσει τους στόχους της για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 27% σε 35%. Η αναπροσαρμογή των στόχων θα έχει αντίκτυπο σε πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία πρόσφατα επέλεξε να αναθεωρήσει τα δικά της σχέδια για μείωση των εκπομπών από 40% σε 35% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ωστόσο, η χώρα σκοπεύει ακόμα να επιτύχει το στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με το Reuters, ένα νέο σχέδιο μελέτης, το οποίο ανατέθηκε από τη γερμανική βιομηχανική ομάδα BDI σε γνωστές συμβουλευτικές εταιρείες, υπολογίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για να φτάσει το κατώτατο όριο του μακροπρόθεσμου στόχου της ΕΕ περί μείωσης των εκπομπών κατά 80% έως 95% μέχρι το 2050.

Αρκετοί εκπρόσωποι της βιομηχανίας αμφισβητούν το ποσό αυτό, δεδομένου ότι ουσιαστικά υποθέτει ότι τα φιλόδοξα σχέδια θα εκτελεστούν χωρίς εμπόδια και απροσδόκητα έξοδα.

«Οι εκτιμήσεις υποθέτουν ότι οι πολιτικοί θα παίρνουν μόνο σωστές αποφάσεις από σήμερα», δήλωσε ο Κουρτ Μποκ, διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης εταιρείας χημικών BASF.

Παρά την αισιοδοξία της μελέτης, αμφισβητείται η ικανότητα της Γερμανίας να επιτύχει το υψηλότερο όριο του στόχου, γεγονός που θα ωθούσε την ήδη υψηλή δαπάνη στα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, ακόμη και με την αναμενόμενη πτώση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Γερμανία το 2017 σημείωσε πρόοδο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέτοντας νέα ρεκόρ, όπως την κατασκευή της μεγαλύτερης ανεμογεννήτριας στον κόσμο.