Πολιτική
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 09:35

Σκοπιανό: Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα - Ζάεφ

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης επανέρχεται -μετά το μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης- η υπόθεση του ονοματολογικού εν όψει της αυριανής συνάντησης Τσίπρα - Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Υπέρ της σύνθετης ονομασίας (γεωγραφικής ή χρονικής) που θα αποκλείει αλυτρωτικές διεκδικήσεις τάσσεται η κυβέρνηση και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σκληραίνει τις θέσεις της η Ν.Δ..

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
[email protected]

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης επανέρχεται -μετά το μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης- η υπόθεση του ονοματολογικού εν όψει της αυριανής συνάντησης Τσίπρα - Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Υπέρ της σύνθετης ονομασίας (γεωγραφικής ή χρονικής) που θα αποκλείει αλυτρωτικές διεκδικήσεις τάσσεται η κυβέρνηση και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σκληραίνει τις θέσεις της η Ν.Δ. και επιτίθεται στην ΕΡΤ για τη «μη κάλυψη» του συλλαλητηρίου. 

Την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συναντήσει τον ομόλογό του της πΓΔΜ στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι στις συνομιλίες των δύο ανδρών θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος, ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Πάντως, η προαναγγελία της συνάντησης καταδεικνύει την ύπαρξη θετικού κλίματος, αφού η ελληνική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιδίωκε κάτι τέτοιο εάν δεν υπήρχε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. 

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σταθερή στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας «με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό» η οποία θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η θέση της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν εγγυήσεις κατά του αλυτρωτισμού «ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και έτσι θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε, μάλιστα, όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κατανοήσουν ότι αυτό που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον δεν είναι η λύση, αλλά η «μη λύση». Σε αυτό το πλαίσιο επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Ν.Δ., καταλογίζοντάς του ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματός του υπέρ ή κατά της σύνθετης ονομασίας. «Άλλη μία φορά λειτουργεί με δημαγωγικό, ανεύθυνο και μικροπολιτικό τρόπο» τόνισε για τον κ. Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποστήριξε ότι «πιέζεται από τα ακροδεξιά στοιχεία» στο εσωτερικό της Ν.Δ. 

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που μιλούσε για αντιρρήσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη χρήση σύνθετης ονομασίας, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «εδώ και δεκαπέντε χρόνια η θέση της χώρας είναι συνθέτη ονομασία έναντι όλων». Επικαλέστηκε, όμως, και την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ της συνθέτης ονομασίας, αλλά και αναφορά του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή την περίοδο της πρωθυπουργίας του ότι η Ελλάδα επιδιώκει συνθέτη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» και για χρήση έναντι όλων. «Πάνω σε αυτήν τη θέση η κυβέρνηση σήμερα προσθέτει είτε τον γεωγραφικό είτε τον χρονικό προσδιορισμό» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Διαψεύδει το περιβάλλον Καραμανλή τις «διαρροές»

Σημειώνεται ότι το Γραφείο του Κώστα Καραμανλή διέψευσε χθες τις υποτιθέμενες «διαρροές» του κυριακάτικου Τύπου. Ειδικότερα, στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ξεκαθάρισαν πως η μοναδική διαρροή που είχε κάνει ο κ. Καραμανλής ήταν η αναφορά του στο ότι δεν υπήρξε ποτέ «Μακεδονικό Έθνος». 

Πρωτοβουλίες μετά τη συνάντηση

Η κυβερνητική πλευρά επιμένει, πάντως, να μη δεσμεύεται για το θέμα της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, παρά τις πιέσεις που της ασκούνται για το θέμα. Ο κ. Τζανακόπουλος αρκέστηκε χθες να δηλώσει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν για ενημέρωση από τον πρωθυπουργό όταν θα υπάρξουν νέα δεδομένα. «Αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει κάτι να συζητηθεί. Εφόσον προκύψουν ζητήματα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ, προφανέστατα η κυβέρνηση θα πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες» σημείωσε.

Η κυβέρνηση για το συλλαλητήριο

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε, όμως, με διακριτές γραμμές στις θέσεις της για το προχθεσινό μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα ο κ. Τζανακόπουλος αναγνώρισε τις ευαισθησίες των πολιτών, αλλά έκανε λόγο για εκμετάλλευση από τους ακροδεξιούς. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι το συλλαλητήριο εκφράζει το σύνολο του ελληνικού λαού. «Εθνικιστικές ρητορείες βρίσκουν ακροατήριο, αλλά δεν αντανακλούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε.

Εγγυήσεις κατά του αλυτρωτισμού

Υπέρ μιας λύσης με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις κατά του αλυτρωτισμού τάχθηκε χθες η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, αλλά άσκησε και κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. «Θέλουμε λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απαραιτήτως με τις αναπόσπαστες από αυτήν συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν» τόνισε η καα Γεννηματά. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ καταλόγισε, όμως, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και προσωπικά στον πρωθυπουργό ότι χειρίζεται το θέμα με ασυγχώρητη επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό και διγλωσσία. «Απουσιάζει η υπευθυνότητα. Άλλα λέει ο Τσίπρας και άλλα ο Καμμένος, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε αντιφατικά ασυνάρτητες τοποθετήσεις» είπε η κα Γεννηματά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στην «εν κρυπτώ διπλωματία» και «προφανώς συνάπτει μυστικές συμφωνίες, όπως μαρτυρούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Νίμιτς». Η κα Γεννηματά άσκησε, όμως, οξύτατη κριτική και στη Ν.Δ. καταλογίζοντάς της ότι «δεν έχει ούτε καθαρή και σταθερή θέση πάνω στο θέμα ούτε υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση».

Ιερώνυμος: Μόνο 9 από τους 82 μητροπολίτες 

Στο προχθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος είχε ταχθεί κατά τέτοιου είδους κινητοποιήσεων και είχε καλέσει σε νηφαλιότητα. Ειδικότερα ανέφερε ότι από τους 82 μητροπολίτες συμμετείχαν μόνον 9 στο συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι η Εκκλησία δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε παράγωγα. «Πρέπει, όμως, με σύνεση, με νηφαλιότητα και ομοψυχία να σκεφτούμε τι θα κάνουμε παραπάνω. Αυτό με εκφράζει» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Ν. Κοτζιάς:Εμάς δεν μας πιέζει κανείς

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό δεν επηρεάζει τη διαπραγμάτευση στο ζήτημα της ονομασίας, το οποίο θα επιλυθεί με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας και της αγωνίας πολλών Ελλήνων, που ενίοτε λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση του ονόματος με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας. Πρόσθεσε ότι το συλλαλητήριο που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές του δημοσίου διαλόγου, άλλοτε με καλό τρόπο και άλλοτε όχι, δεν θα έχει επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ωστόσο επισήμανε ότι ορισμένα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ, την Τετάρτη στο Νταβός «θα δείξουν προς το πού κινούμαστε». «Εμάς δεν μας πιέζει κανείς, ούτε επιτρέπουμε να μας πιέσει οποιοσδήποτε, ενώ η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί την πίεση που έχει η άλλη πλευρά για να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία», τόνισε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους και το κατά πόσο δείχνουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπάρχει πάντα ενδιαφέρον, ωστόσο διευκρίνισε ότι η διαπραγμάτευση αφορά μόνο τις δύο χώρες και κανέναν άλλον και αυτό το έχουν καταλάβει τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ και δεν ανακατεύονται, όπως είπε. 

Κριτική της Ν.Δ. για την κάλυψη της ΕΡΤ 

Η Ν.Δ., πάντως, προϊόντος του χρόνου δείχνει να σκληραίνει τη στάση της για το ονοματολογικό, καθώς δεν έχει γίνει απολύτως ξεκάθαρο εάν αποδέχεται ή όχι τη σύνθετη ονομασία, ενώ τελικά στάθηκε θετικά στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία του συνόλου των τοπικών βουλευτών της. Χθες, μάλιστα, άσκησε κριτική στην ΕΡΤ για «ελλιπέστατη κάλυψη» του συλλαλητηρίου. Μάλιστα η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Λεοντή, και καταλόγισε «ολιγωρία» στη Δημόσια Τηλεόραση. Απαντώντας το συνδικαλιστικό όργανο της ΠΟΣΠΕΡΤ τόνισε στη Ν.Δ. ότι «οι θιασώτες του “μαύρου” δεν μπορούν να χωνέψουν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ελλείψει πολιτικού λόγου και προγράμματος επιδίδονται σε έναν πόλεμο μηδενισμού και συκοφαντίας».  H κα Σπυράκη κατηγόρησε, όμως, και την κυβέρνηση ότι «προσβάλλει τους Έλληνες και αγνοεί το λαϊκό αίσθημα» με τις δηλώσεις της για το συλλαλητήριο. Ερωτηθείσα δε για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα στα δεξιά της Ν.Δ., τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για άλλο πολιτικό κόμμα σε αυτό τον ιδεολογικό χώρο, αλλά σημείωσε ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να κινηθεί και να δοκιμαστεί».

Πάντως, σαφείς αποστάσεις από το συλλαλητήριο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας. «Η άποψή μου γενικά δεν είναι υπέρ των συλλαλητηρίων σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Μάλιστα, σημείωσε ότι η προσέλευση των πολιτών «δεν είχε καμία σχέση με το παρελθόν».