Κατά των «υπερεθνικιστικών εξάρσεων» τάχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς ποια είναι η κυβερνητική αποτίμηση του συλλαλητηρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Κατά των υπερεθνικιστικών εξάρσεων τάχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς ποια είναι η κυβερνητική αποτίμηση του συλλαλητηρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
«Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν πολίτες που έχουν ευαισθησία σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτή η ευαισθησία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές και υπερεθνικίστικές δυνάμεις που μόνο κακό κάνουν σε μια προσπάθεια λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, διερωτήθηκε αν το 1992 η υπερεθνικιστική έξαρση βοήθησε ή υπονόμευσε τις προσπάθειες επίλυσης του Σκοπιανού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία και «να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα δια στόματος της πολιτικής ηγεσίας έχει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαπανταετία αποδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο την λύση της σύνθετης ονομασίας erga omnes».
Όπως είπε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιμένει ότι η πατριδοκαπηλία, η εθνικιστική εξαλλοσύνη, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός κάνουν μόνο ζημιά και οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα.
«Για μας το κύριο ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με τους γείτονές μας», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος και γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναχωρεί την Τρίτη για το Νταβός θα έχει συνάντηση την Τετάρτη με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.
Επίθεση στη Ν.Δ.
Ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε το σύνολο του πολιτικού συστήματος και ειδικά τη Ν.Δ. «να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσει τις δικές της αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα».
«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι η λύση αλλά η μη λύση που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον», συνέχισε, για να υπογραμμίσει ότι «η εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον στο παρελθόν».
Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «είναι πραγματικά κρίμα για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στις 9 Ιανουαρίου μιλούσε για λύση σύνθετης ονομασίας, να σύρεται πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του».
«Θα αποδεχτεί ο κ. Μητσοτάκης μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφίξεις; Έχει το σθένος ο κ. Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματος του; Θα λειτουργήσει επιτέλους με υπευθυνότητα σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο αλλά και την θέση της κυβέρνησης Καραμανλή του 2007 - 2008 ή θα συνεχίσει την μικροκομματική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια γραμμή την οποία θέλει να του επιβάλει ο κος Σαμαράς;», διερωτήθηκε.