Η πρώτη επιβεβαιωμένη θέαση άγριου λύκου έλαβε χώρα στο Βέλγιο μετά από περισσότερο από έναν αιώνα.
Η πρώτη επιβεβαιωμένη θέαση άγριου λύκου έλαβε χώρα στο Βέλγιο μετά από περισσότερο από έναν αιώνα.
Ο λύκος, ο οποίος παρακολουθείται μέσω ραδιοφάρου ένδειξης θέσης, έφτασε στη χώρα από τη Γερμανία, ενθουσιάζοντας του ειδικούς προστασίας άγριας ζωής που παρακολουθούν τον αυξανόμενο ευρωπαϊκό πληθυσμό λύκων.
Αν και οι λύκοι κάποτε ζούσαν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά μετά από το κυνήγι, την εκβιομηχάνιση και την αστικοποίηση.
Το 1979, η Σύμβαση της Βέρνης αποφάσισε ότι οι λύκοι είναι ένα προστατευόμενο είδος, που είναι επίσης θεμελιώδες για τη «φυσική μας ευρωπαϊκή κληρονομιά». Από τότε, οι πληθυσμοί των λύκων ανέκαμψαν, και σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Λύκων, υπάρχουν σήμερα 13.000 λύκοι στην Ευρώπη.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος των παλιών φόβων και προκαταλήψεων απέναντι στα αρπακτικά ζώα παραμένει. Ενδεικτικά, η Φινλανδία προέβη στην αμφιλεγόμενη κίνηση να θανατώσει 55 από τους 290 γκρίζους λύκους της χώρας μεταξύ 2015 και 2016.
Η φινλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες γης θα μπορούσαν διαφορετικά να κυνηγήσουν παράνομα τους λύκους, συχνά για να προστατεύσουν τις κτηνοτροφικές μονάδες τους, αλλά οι οικολόγοι ανησυχούν για την καταστροφή του πληθυσμού των λύκων, καθώς και της γενετικής ποικιλότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να πέρασε στο Βέλγιο ένας λύκος επίσης το 2011, αλλά η εμφάνιση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από ανάλυση DNA.