Πολιτική
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 09:14

Σκοπιανό: Δέσμη ιδεών χωρίς «όλα ή τίποτα»

Επίσκεψη στην Αθήνα και τα Σκόπια στον απόηχο της δέσμης ιδεών που κατέθεσε για το ονοματολογικό προγραμματίζει το επόμενο δεκαήμερο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προτάσεις του δεν έχουν χαρακτήρα «όλα ή τίποτα». Την ίδια ώρα, ηχηρό μήνυμα κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ έστειλαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα, στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
[email protected]

Επίσκεψη στην Αθήνα και τα Σκόπια στον απόηχο της δέσμης ιδεών που κατέθεσε για το ονοματολογικό προγραμματίζει το επόμενο δεκαήμερο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προτάσεις του δεν έχουν χαρακτήρα «όλα ή τίποτα». Υπέρ βιώσιμης λύσης με σύνθετη ονομασία που δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμού ο Αλέξης Τσίπρας. «Απαράδεκτες» δηλώσεις καταλογίζει η Ν.Δ. στον Αμερικανό διπλωμάτη.  

Μήνυμα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό έστειλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επισκεφθεί τις δύο χώρες προκειμένου να μπει στο τραπέζι τη δέσμη ιδεών που τους κατέθεσε. «Σκέφτομαι να επισκεφθώ την περιοχή τις επόμενες δέκα ημέρες αν το επιθυμούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και εφόσον είναι ελεύθεροι, να καθίσουμε και στις δύο χώρες και να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις για το τι αυτές θεωρούν χρήσιμο, τι συζητήσιμο και τι όχι και τόσο χρήσιμο» είπε ο κ. Νίμιτς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Sitel». 

Η πρόθεση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ να μεταβεί στην περιοχή, αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην ΠΓΔΜ καταδεικνύουν τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση λύσης, κυρίως λόγω του γόνιμου εδάφους που φαίνεται να δημιουργεί η πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, αλλά και η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει επίλυση των διαφορών μέσα στο επόμενο εξάμηνο. 

Επίσης σημείωσε ότι η πρότασή του είναι περιεκτική και ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός σε προτάσεις από τα δύο μέρη. «Είμαι ανοιχτός, θέλω να ακούσω τις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολλά χρήσιμα πράγματα, ίσως κάποια είναι προβληματικά, ένα-δύο είναι δύσκολα», είπε ο κ. Νίμιτς. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η δέσμη ιδεών που κατέθεσε δεν διακρίνεται από τη λογική «όλα ή τίποτα» και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις. 

«Τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται με κραυγές»
Το στίγμα του για τις διαπραγματεύσεις έδωσε χθες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προειδοποίησε ότι «εάν υπάρξει ευκαιρία» για λύση θα ήταν «εθνική ανοησία» να μην την αξιοποιήσουμε. Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» υπογράμμισε ότι «μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών» αλλά σημείωσε ότι «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία» από τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή καταλαμβάνεται σήμερα από τρία διαφορετικά κράτη (Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία). Ξεκαθάρισε, όμως, ότι αν επιθυμούμε βιώσιμη λύση «οφείλουμε να την αναζητήσουμε σε μια ονομασία, αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων». «Πρέπει και οι δύο πλευρές, να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με ρεαλισμό αλλά και με σοφία» τόνισε. 

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη υπογραμμίζοντας ότι «τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με συλλαλητήρια», αλλά ξεκαθάρισε ότι σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη Βόρεια Ελλάδα». Αντίθετα, άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του, καταλογίζοντάς του ότι «διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα, πρώτα από όλα για τον ίδιο και την παράταξή του αλλά και για τη χώρα».  Ερωτηθείς δε για τις αντιρρήσεις που διατυπώνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «ο Καμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δεν θα γίνει Σαμαράς».

Ν.Δ.: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Νίμιτς
Στον αντίποδα η Ν.Δ. ύψωσε περαιτέρω τους τόνους για το ονοματολογικό και εξαπέλυσε επίθεση στον Μάθιου Νίμιτς, καταλογίζοντάς του «απαράδεκτες δηλώσεις» που «προκαλούν ζημιά στη χώρα». «Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην ανεύθυνη τακτική της και στις διαφορετικές γραμμές της για το Σκοπιανό» ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν αντέδρασε στις δηλώσεις Νίμιτς, υποστηρίζοντας ότι αυτές «υπερβαίνουν τα όρια της εντολής του». Σε ακόμη πιο οξύ τόνο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει επίσημα από τον ΟΗΕ την αντικατάστασή του από τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων». 

Σε μετριοπαθείς τόνους, ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων. επισημαίνοντας ότι «25 χρόνια τώρα χάνουμε διατηρώντας μια πολεμική ατμόσφαιρα με μια μικρή χώρα που θα μπορούσε να είναι πιστός μας σύμμαχος». Αντίστοιχα ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι «η εξωτερική πολιτική ούτε σχεδιάζεται ούτε διεξάγεται στο πεζοδρόμιο».   

Ηχηρό μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Ηχηρό μήνυμα κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ έστειλαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα, στο μεγαλειώδες σε συμμετοχή και παλμό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών ποικίλλουν, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 και την Ελληνική Αστυνομία με επίσημη ανακοίνωσή της -να σημειωθεί- να τους υπολογίζει σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, περίπου σε 90.000, ενώ άλλες εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 120.000 άτομα. 

Οι συγκεντρωμένοι, πάντως, κάλυψαν όλη την περιοχή γύρω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, αποκλείοντας την παραλιακή λεωφόρο, τόσο προς την πλευρά του Λευκού Πύργου και την Πλατεία Αριστοτέλους όσο και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».

Παρά τη θέση που διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια, αλλά εθνική ομοψυχία», παρόντες ήταν τόσο ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, καθώς και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματός του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων. 

Το συλλαλητήριο άρχισε λίγο μετά τις 2 μ.μ. με χαιρετισμούς από εκπροσώπους ομοσπονδιών και συλλόγων και συνεχίστηκε με τις ομιλίες. Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και κυρίως κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το υπό διοργάνωση συλλαλητήριο «κατάπτυστο». 

Μεταξύ των ομιλητών, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ (και υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Πικραμμένου) Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «καθαρό δημοψήφισμα, όχι με ερώτημα αν δέχεστε το Βόρεια ή Άνω Μακεδονία, αλλά αν οι Έλληνες θα δεχτούν ή όχι να υπάρχει η λέξη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων», ενώ ο ίδιος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση ενάντια στο συλλαλητήριο έκαναν αντιεξουσιαστές στην Καμάρα, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ των τελευταίων και εθνικιστών στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά, καίγοντάς το σχεδόν ολοσχερώς, σε διατηρητέο κτήριο στη συμβολή της Λεωφόρου Στρατού με τη Σαρανταπόρου, το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές.

Κόντρα Μαξίμου - Ν.Δ.
Τον σεβασμό του σε όσους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου, που αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων». «Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας» είπε και σημείωσε ότι η διαμαρτυρία «εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το συλλαλητήριο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. «βαθιά αναξιόπιστο, ευθυνόφοβο και λαϊκιστή πολιτικό». «Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη, όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.