Αυστηρό έλεγχο στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης επέβαλαν οι στρατιωτικοί που ηγούνται του πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Στόχος η ανατροπή του πρωθυπουργού της χώρας και η επαναφορά του πολιτεύματος της βασιλευομένης δημοκρατίας στη χώρα. Όπως ισχυρίζονται, αναγκάστηκαν να καταλάβουν την εξουσία για να θέσουν τέλος στην διαφθορά, τον εθνικό διχασμό και την υποβάθμιση των ανεξάρτητων αρχών.
Σε σχετική ανακοίνωση ανεφέρεται ότι ο Στρατός κατέλαβε το Κοινοβούλιο, ανέστειλε τη λειτουργία του, έπαυσε το Σύνταγμα και κήρυξε στρατιωτικό νόμο, ενώ ορίστηκε στρατιωτική επιτροπή η οποία θα αποφασίσει για τις απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, αποφασίστηκε ότι η Τετάρτη θα είναι αργία, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα.
Οι πραξικοπηματίες -το Διοικητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, όπως αυτοαποκαλούνται- φέρεται να έχουν συλλάβει αρκετούς κυβερνητικούς υπουργούς και συμμάχους του Θάκσιν, ενώ παραμένει ασαφές ποια είναι τα σχέδια του ανατραπέντος πρωθυπουργού, ο οποίος ανέβαλε την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
«Δεν είναι πρόθεσή μου να καταλάβω την εξουσία», δήλωσε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης, Σόνθι Μπουνγιαρατκλίν, που ηγείται της ομάδας που πραγματοποίησε το πραξικόπημα, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Τάκσιν Σιναουάτρα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Πάντως από την κρατική τηλεόραση μεταδόθηκε ότι ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών ανέτρεψε τον Ταϊλανδέζο πρωθυπουργό και ήδη «έγινε δεκτός από τον Ταϊλανδό μονάρχη Μπουμιμπόλ Αντουλυαντέτζ.
Ο στρατός της Ταϊλάνδης απαγόρευσε τις πολιτικές συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων στην χώρα. Ακόμη, εκπρόσωπος των πραξικοπηματιών είπε ότι ο στρατός θα καλέσει φοιτητές να παρακολουθήσουν την διαδικασία τροποποίησης του συντάγματος της χώρας και της διοργάνωσης "ελεύθερων και δίκαιων" εκλογών. Η εκπρόσωπος είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν "σύντομα", χωρίς να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού, έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της χώρας με το Λάος και τη Βιρμανία.
Παράλληλα, ΜΜΕ της Ταϊλάνδης μεταδίδουν σήμερα ότι μέλη της οικογένειας και στενοί προσωπικοί φίλοι του ανατραπέντος πρωθυπουργού, Τάκσιν Σιναουάτρα, εγκατέλειψαν τη χώρα πριν η ομάδα των πραξικοπηματιών καταλάβει την εξουσία.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, πρωθυπουργός αφίχθη στο Λονδίνο, συνοδευόμενος από μέλη του επιτελείου του, όπου και θα συναντήσει την οικογένειά του που εγκατέλειψε την Ταϊλάνδη.
Υπενθυμιζεται ότι στην Ταϊλάνδη έχουν σημειωθεί περίπου 20 πραξικοπήματα από το 1932.
Τη βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση στην Ταϊλάνδη,εξέφρασε η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το πραξικόπημα και απηύθυνε έκκληση για άμεση επιστροφή στη δημοκρατική τάξη.