Πολιτική
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2006 11:33

«Πυρετός» διμερών επαφών Ντ. Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη

Συνομιλίες με τους ομολόγους της της Συρίας, της Αιγύπτου, του Ιράν, της Κένυας και της Ρωσίας, είχε στη Νέα Υόρκη η Ντόρα Μπακογιάννη. Μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διμερών επαφών της, η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενη ειδικότερα στη συνάντησή της με το Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι συζήτησαν κυρίως τη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

Σε ερώτηση αν οι συναντήσεις της με τον κ. Λαβρόφ και με άλλους ομολόγους της, περιστράφηκαν στην πραγματοποίηση της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Μεσανατολικό, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα ξεκίνησε μια πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια για να υπάρξει συζήτηση για την Αραβοϊσραηλινή διένεξη σε επίπεδο Υπουργών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που δεν έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η προσπάθειά μας, όπως είχα τονίσει από την αρχή, είναι να βοηθήσουμε να ξεκινήσει πάλι η ειρηνευτική διαδικασία, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, διότι το μήνυμα της ειρήνης πρέπει να πάει σε όλους τους λαούς της περιοχής. Αυτός είναι ο στόχος». «Αρα -συνέχισε- μέσα σε αυτήν την προσπάθεια έχει γίνει μία σειρά διμερών συναντήσεων με το Ρώσο ομόλογό μου, με τον Ιρανό, με τον Σύρο, όπως και χθες με την Ισραηλινή ομόλογό μου, με τον Αιγύπτιο και συνεχίζονται και όλες οι άλλες συναντήσεις. Είναι πάρα πολλές για να σας τις απαριθμήσω αυτήν την στιγμή, αλλά το βασικό θέμα συζήτησης είναι αυτό και βεβαίως και τα διμερή μας θέματα τα οποία είναι πάντοτε ευκαιρία να κουβεντιάζουμε σε τέτοιες συναντήσεις. Ηθελα να σας πω ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά καλές σχέσεις με τους γείτονές της και με πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει η ανταπόκριση που θα επιθυμούσε από τον κ. Λαβρόφ και τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η κ. Μπακογιάννη, τόνισε: «Υπάρχει καταρχήν ανταπόκριση, η οποία είναι θετική και από τον κ. Λαβρόφ και κυρίως από όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαμε σήμερα (χθες) το πρωί. Είχαμε μία συνάντηση με τη Ρωσία και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων υπουργών υποστηρίζει την ελληνική πρόταση. Θέλω να ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών που έχουμε ακόμη μπροστά μας, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδος) η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τους επικεφαλής των χωρών - μελών του ΟΗΕ που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μπους ζήτησε από την κ. Μπακογιάννη να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του στον πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ακόμη πόσο τυχερός είναι ο πατέρας του, που επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο την Ελλάδα και εξέφρασε την επιθυμία κάποτε να μπορεί και ο ίδιος να πραγματοποιεί διακοπές στην χώρα μας.

Σήμερα επίσης, μεταξύ άλλων, η κ. Μπακογιάννη θα λάβει μέρος σε συζήτηση γυναικών υπουργών Εξωτερικών με θέμα το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1325, αναφορικά με την προστασία των γυναικών σε ειρηνευτικές αποστολές. Επίσης, θα συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας που διοργανώνει ο πρόεδρος της Φιλανδίας.

Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών θα προεδρεύσει της Θεματικής Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας με περιφερειακούς Οργανισμούς. Το θέμα επιλέχθηκε από την ελληνική προεδρία και σκοπός είναι η καταγραφή προόδου που έχει πραγματοποιηθεί από την υιοθέτηση της Απόφασης του ΣΑ 1631, τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς και η μελέτη των προβλημάτων και προκλήσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν, ώστε να ενδυναμωθεί η συνεργασία με τους περιφερειακούς, υπο-περιφερειακούς και άλλους διακυβερνητικούς οργανισμούς, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Το μεσημέρι (τοπική ώρα), η υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με την ευκαιρία της προεδρίας του Σώματος από την χώρα μας.

Στις διμερείς επαφές της περιλαμβάνονται συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών: Αλγερίας, Ισπανίας , Ανδόρας, Βραζιλίας, Νιγηρίας και τον υπουργό Αμυνας της Ινδίας.

Το βράδυ θα παραστεί σε δεξιώσεις που δίνει ο Τούρκος ομόλογός της, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επίσης, θα παραστεί στο δείπνο που παραθέτουν από κοινού ο πρόεδρος του Πακιστάν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, με θέμα τη Μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή ΑΠΕ