Εδώ και χρόνια, το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ ήταν κυρίως ανδρική υπόθεση. Κάπως έτσι είχε προκύψει και ο όρος «άνδρας του Νταβός», που αναφερόταν στους άνδρες της οικονομικής ελίτ οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Εδώ και χρόνια, το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ ήταν κυρίως ανδρική υπόθεση. Κάπως έτσι είχε προκύψει και ο όρος «άνδρας του Νταβός», που αναφερόταν στους άνδρες της οικονομικής ελίτ οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο.
Σε απάντηση όμως των έντονων επικρίσεων περί ανδρικής κυριαρχίας, για πρώτη φορά στην ιστορία 48 χρόνων διεξαγωγής του WEF, φέτος στο Νταβός θα προεδρεύσουν γυναίκες. Μεταξύ των επτά ισχυρών εκπροσώπων του γυναικείου φύλου, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύνουσα σύμβουλος της IBM Τζίνι Ρόμετι και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ. «Από την πλευρά μου, ως πρωθυπουργός της Νορβηγίας, με απασχολεί ιδιαίτερα η ανάγκη να δημιουργήσουμε μία βιώσιμη κοινωνία ευημερίας.
Η δίκαιη ανάπτυξη είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου αυτού. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας ισότιμα», υπογράμμισε η κα Σόλμπεργκ. Για τη Σαράν Μπάροου, γενική γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ITUC), ο «άνδρας του Νταβός πρέπει να ακούσει προσεκτικά, εάν ενδιαφέρεται για την οικογένειά του και ειδικότερα για το ερώτημα της ισότητας και ίσων ευκαιριών για τις κόρες του».