Η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για «παράθυρο ευκαιρίας επίλυσης του Σκοπιανού» μετά την πρώτη επίσημη συνομιλία των διαπραγματευτών Ελλάδας και FYROM με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ενώ αφήνει να διαρρεύσει ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στον διαπραγματευτή της γειτονικής χώρας Ναουμόφσκι και την νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ που «θα φανούν το επόμενο διάστημα».
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για «παράθυρο ευκαιρίας επίλυσης του Σκοπιανού» μετά την πρώτη επίσημη συνομιλία των διαπραγματευτών Ελλάδας και FYROM με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ενώ αφήνει να διαρρεύσει ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στον διαπραγματευτή της γειτονικής χώρας Ναουμόφσκι και την νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ που «θα φανούν το επόμενο διάστημα».
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εύκολα τις προσπάθειες για επίλυση του Σκοπιανού και δεν κρύβουν - «εξ΄ αντικειμένου» όπως λένε για να αποκρούσουν τα περί πολιτικής σκοπιμότητας – την εκτίμησή τους πως η συνέχεια των διαπραγματεύσεων θα φέρει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, επιμένουν να παραπέμπουν στη δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι «αν υπάρξει στήριξη της πλειοψηφίας υπέρ μίας συμφωνίας για το Σκοπιανό ο ίδιος δε θα σταθεί εμπόδιο», παρά το γεγονός ότι από εκείνη τη δήλωση ο κ. Καμμένος έχει αλλάξει θέση αρκετές φορές, έχει ζητήσει δημοψήφισμα και Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών κλπ.
Όταν στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για στήριξη πλειοψηφίας στο ενδεχόμενο που μια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, εννοούν ότι αναμένουν πως αρκετοί βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συναινέσουν σε μία ισορροπημένη λύση, ανεξάρτητα από τη γραμμή των ηγεσιών των κομμάτων τους. Αυτό είναι το σχέδιο εσωτερικής αξιοποίησης μίας ενδεχόμενης συμφωνίας και ένας από τους λόγους – πέραν των πιέσεων που δέχονται από τον διεθνή παράγοντα και κυρίως την κυβέρνηση Τραμπ που είναι ο βασικός – που θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας με την νέα κυβέρνηση της FYROM η οποία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.
Στρατηγική με το βλέμμα και στη ΝΔ
Στην Πειραιώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διεμβολίσει την Ν.Δ. εξαντλώντας τα περιθώρια για να φέρει σχέδιο συμφωνίας για το Σκοπιανό στη Βουλή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε και σήμερα το πρωί με βουλευτές της Ν.Δ. που εκλέγονται στη Μακεδονία, με αντικείμενο την παρουσία τους στο συλλαλητήριο που ετοιμάζεται την ερχόμενη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη με κεντρικό ομιλητή τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Φραγκούλη Φράγκο, αλλά και σε επόμενα που προγραμματίζονται.
Το μήνυμα που προκύπτει είναι ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. θα αποφασίσουν κατά συνείδηση για το αν θα συμμετάσχουν. Οι βουλευτές μετέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, την πίεση που υπάρχει από τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας για το θέμα και ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να επέμεινε στη γραμμή που έχει χαράξει από την αρχή ότι όταν η κυβέρνηση φέρει συγκεκριμένη πρόταση τότε η Ν.Δ. θα αντιδράσει ενιαία και με σαφήνεια, στη γραμμή των τριών προϋποθέσεων:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει ζητήσει από όλους να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, καθώς εκτιμά ότι ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα δεν λύνεται με επικοινωνιακές κορώνες. Οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κ. Καραμανλή που υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «μακεδονικό έθνος» και του Αντ. Σαμαρά ο οποίος συναντήθηκε την ημέρα της ονομαστικής του εορτής με μέλη παμμακεδονικών ενώσεων για να γίνει γνωστό ότι ο ίδιος δεν έχει αλλάξει θέση στο θέμα, διαβάζονται μέχρι στιγμής με δύο τρόπους.
Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αντίπαλοι της Ν.Δ. κάνουν λόγο για χάραξη γραμμής από τους δύο πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς της Ν.Δ., προσπαθώντας να μειώσουν τον ρόλο του σημερινού αρχηγού.
Μέσα στη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Σαμαράς κινήθηκαν απολύτως εντός του πλαισίου των τριών προϋποθέσεων που από την αρχή έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και τονίζουν ότι:
Πρώτον, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά τα κόμματα για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και να κάνει σαφή την εθνική γραμμή με την οποία πηγαίνει στα διαπραγματεύσεις.
Δεύτερον, η προσπάθεια να «ανακαλύψει» η κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης προβλήματα στη Ν.Δ. για να καλύψει δήθεν το πρόβλημα που η ίδια αντιμετωπίζει με τη στάση του κ. Καμμένου, δεν περνάει στην κοινή γνώμη.