Κάτω από τα 10.000 δολάρια έπεσε η αξία του Bitcoin την Τετάρτη- σχεδόν στο μισό της ανώτατης αξίας που έχει πιάσει- καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για πιθανές παρεμβάσεις από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές μετά την «έκρηξη» που σημειώθηκε το 2017.
Κάτω από τα 10.000 δολάρια έπεσε η αξία του Bitcoin την Τετάρτη- σχεδόν στο μισό της ανώτατης αξίας που έχει πιάσει- καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για πιθανές παρεμβάσεις από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές μετά την «έκρηξη» που σημειώθηκε το 2017.
Όπως αναφέρει το Reuters, η αξία του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έπεσε στα 9.500 στο ανταλλακτήριο Bitstamp- το χαμηλότερο σημείο από την 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους το Bitcoin είχε φτάσει τα 20.000 δολάρια (και τα είχε ξεπεράσει σε κάποια ανταλλακτήρια), αλλά έκτοτε έχει πληγεί από κύματα μαζικών πωλήσεων.
Πτώση σημείωσαν και άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum και το Ripple, μετά από φημολογίες περί απαγόρευσης των συναλλαγών από τη Νότια Κορέα και την Κίνα, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδότησαν ανησυχίες για ευρύτερο κύμα παρεμβάσεων από ρυθμιστικές αρχές. «Υπάρχει πολύς πανικός στην αγορά. Οι άνθρωποι πουλάνε, προσπαθώντας να σηκωθούν και να φύγουν» είπε ο Τσαρλς Χάιτερ, ιδρυτής του Cryptocompare. Επίσης, αναλυτές της Citi εκτιμούσαν την Τετάρτη πως η αξία του Bitcoin θα υποδιπλασιαζόταν ξανά, προβλέποντας πιθανή πτώση μεταξύ 5.605 και 5.673 δολαρίων. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι το Bitcoin έχει σημειώσει μεγάλη πτώση ξανά στο παρελθόν.
Όπως σημειώνει το Reuters, το θέμα της ανόδου του ψηφιακού νομίσματος αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο του G20 στην Αργεντινή τον Μάρτιο.
Μεταξύ ειδικών του χώρου είναι έντονος ο προβληματισμός περί «φούσκας», καθώς πολλοί επενδυτές έσπευδαν να αποκτήσουν ένα νόμισμα τη φύση του οποίου δεν κατανοούσαν, απλά και μόνο επειδή προέβλεψαν δυνατότητες γρήγορου και εύκολου κέρδους. Σε γενικές γραμμές πάντως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκαλεί τα ανεβοκατεβάσματα της αξίας του κρυπτονομίσματος- αν και οι εικασίες περί επιβολής περιορισμών σίγουρα παίζουν τον ρόλο τους. Όπως υπογραμμίζει το BBC, ειδικά η Νότια Κορέα έχει εμφανιστεί ιδιαίτερα πρόθυμη να αναλάβει δράση, με τον υπουργό Οικονομικών, Κιμ Ντονγκ-γεόν να δηλώνει σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως η θέση της κυβέρνησης είναι πως χρειάζονται ρυθμιστικά πλαίσια ως προς τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, λόγω της, σε μεγάλο βαθμό κερδοσκοπικής, φύσης τους. Επίσης, πρόσφατα το Bloomberg μετέδωσε ότι οι κινεζικές αρχές έχουν σχέδια επιβολής περιορισμών ως προς την τοπική πρόσβαση σε πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, ενώ έχουν ήδη γίνει βήματα για τον περιορισμό τουmining- της διαδικασίας «παραγωγής» νέων νομισμάτων. Ακόμη, αναστάτωση προκάλεσε και η ανακοίνωση του Bitconnect ότι κλείνει την πλατφόρμα δανεισμού και ανταλλαγής του την Τρίτη.