Κοινωνία
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 09:16

Προβλήματα λόγω των ισχυρών ανέμων

Προβλήματα έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια. Παροπλισμένο πλοίο παρασύρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της εισόδου του λιμανιού του Πειραιά. Πτώσεις δέντρων και διακοπές ηλεκτροδότησης στη Θεσσαλονίκη.

Σωρεία προβλημάτων έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά για Αργοσαρωνικό μόνο με πλοία κλειστού τύπου και Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Λόγω των δυνατών ανέμων το αγκυροβολημένο παροπλισμένο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγιά Αγιάσου» παρασύρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της εισόδου του λιμανιού του Πειραιά.

Μετά από ώρα τα ρυμουλκά «Παντοκράτωρ» και «Αγωνιστής» κατάφεραν να το δέσουν με ασφάλεια και κάποια άτομα επιβιβάστηκαν σε αυτό, ενώ γίνονται προσπάθειες να δοθεί ρεύμα, προκειμένου να μπορέσει να σηκωθεί η άγκυρα που εμποδίζει τη ρυμούλκηση. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πλοίο αναμένεται να οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο του λιμανιού.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της Ελευσίνας έσπασαν οι κάβοι στα παροπλισμένα επιβατηγά οχηματαγωγά «Πηνελόπη Α» και «Μυτιλήνη», με αποτέλεσμα να παρασυρθούν σε κοντινή απόσταση από το σημείο πρόσδεσης και να συγκρατούνται αυτή τη στιγμή μόνο από τις άγκυρές τους.

Στο σημείο βρίσκονται ήδη δύο ρυμουλκά προκειμένου να συνδράμουν στην ασφαλή επαναπρόσδεση των δύο πλοίων.

Εξασθένηση των ανέμων, σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπεται από τις μεσημεριανές ώρες.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης στον Γέρακα

Οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει τοπικά βλάβες σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως από πτώση δένδρων στα καλώδια. Χωρίς ρεύμα έχει μείνει από το πρωί περιοχή του Γέρακα, λόγω βλάβης σε γραμμή μέσης τάσης που επιδιορθώνεται από συνεργεία του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). 

Θεσσαλονίκη: «Φύσηξε» προβλήματα ο Βαρδάρης

Προβλήματα καταγράφονται και στη Θεσσαλονίκη λόγω του δυνατού Βαρδάρη που πνέει από τη νύχτα στην πόλη. Οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που τοπικά φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ παρέσυραν κάδους απορριμμάτων, ξήλωσαν πινακίδες και τέντες, ενώ φερτά υλικά κάλυψαν δρόμους.

Λίγο πριν από τις 11 το πρωί αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που είχε μείνει χωρίς ρεύμα λόγω βλάβης σε υπέργειο τμήμα της γραμμής μέσης τάσης στον υποσταθμό Αγίου Δημητρίου.

Από τη βλάβη, η αποκατάσταση της οποίας απαίτησε περίπου μία ώρα, είχε επηρεαστεί με αυξομειώσεις τάσης ή/και διακοπές ρεύματος η περιοχή της πόλης, όπου βρίσκονται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Από τα ξημερώματα, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιδιορθώνουν βλάβες που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι, εξαιτίας μεταξύ άλλων πτώσης δέντρων. Πάντως, πρόβλημα με διακοπές ηλεκτροδρότησης εξακολουθεί να υφίσταται σε μέρος της περιοχής που εκτείνεται από τον Φοίνικα μέχρι τη Θέρμη στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Επίσης από τα μεσάνυχτα, η Πυροσβεστική κλήθηκε για εννέα κοπές δέντρων και σε οκτώ περιπτώσεις για απομάκρυνση αντικειμένων, όπως τέντες ή πινακίδες.

Προβλήματα και στο «Μακεδονία» 

Οι θυελλώδεις άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τύπου της Fraport, Γιάννη Παπάζογλου, οι πρωινές πτήσεις εκτελέστηκαν κανονικά από το αεροδρόμιο έως τις 9 το πρωί, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις προς Χίο, Αθήνα, Καλαμάτα και από την  Καλαμάτα για Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σε αρκετές πτήσεις υπάρχουν καθυστερήσεις.

Άνεμοι έως και 10 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο

Λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων έντασης έως και 10 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο, το πλοίο «Νήσος Χίος», που πραγματοποιεί δρομολόγιο στη γραμμή Λαύριο - Αι Στράτης - Μύρινα - Καβάλα, έμεινε αγκυροβολημένο νοτιοανατολικά της Λήμνου στο αρκωτήρι της Αγ.Ειρήνης, καθώς δεν μπορεί να εισέλθει στο λιμάνι της Μύρινας. Το πλοίο το οποίο μεταφέρει 45 επιβάτες, 11 φορτηγά και 6 Ι.Χ., δεν κατάφερε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών να προσεγγίσει και το λιμάνι του Άη Στρατη. 

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται λόγω απαγόρευσης απόπλου το πλοίο «Νήσος Μύκονος» προερχόμενο από Καβάλα με προορισμό τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία με κατάληξη τον Πειραιά. 

Με ασφάλεια έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο «Νήσος Σάμος», προερχόμενο από Πειραιά και Χίο.

Χθες βράδυ επίσης δεν μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι της Μυκόνου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Fast Ferries Άνδρος» που εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Ραφήνα προς Άνδρο-Τήνο-Μύκονο. Στο λιμάνι της Μυκόνου επρόκειτο να αποβιβαστούν 153 επιβάτες, 37 Ι.Χ., 5 δίκυκλα και 18 οχήματα.

Κέρκυρα: Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου, από το λιμάνι της Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη και Παξούς, εξέδωσε το Λιμεναρχείο Κέρκυρας.

Την ίδια ώρα, από τις 9 το πρωί, κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου, μέχρι το μεσημέρι, μετά την παύση της ισχύς του απαγορευτικού απόπλου, για όλα τα πλοία, που εκτελούσαν βραδινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί, δέντρο ξεριζώθηκε στην περιοχή της Γαρίτσας, στο Μον Ρεπό και έπεσε πάνω σε σπίτι, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Απαγορευτικό απόπλου και από Ζάκυνθο - Κεφαλονιά

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ζακύνθου-Κυλλήνης και Κεφαλονιάς-Κυλλήνης εξέδωσαν τα λιμεναρχεία των δύο νησιών του Ιονίου. 

Από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην Ζάκυνθο, δημιουργήθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές του νησιού. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από πτώσεις κλαδιών δέντρων που αποκολλήθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι το Τραγάκι, το Τσιλιβί και το Κυδώνι.

Μικρής έκτασης προβλήματα στην Κρήτη

Μικρής έκτασης προβλήματα καταγράφονται στην Κρήτη. Από τα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας υπάρχει απαγόρευση απόπλου, ενώ σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου έχουν πέσει δέντρα.

Στα Χανιά τα περισσότερα προβλήματα έχουν αναφερθεί στη Λεωφόρο Σούδας από πτώσεις δέντρων. Δέντρο έπεσε πάνω σε καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Στην πόλη του Ηρακλείου έπεσαν δέντρα και παρασύρθηκαν κάδοι απορριμμάτων, ενώ στο λιμάνι βυθίστηκε μικρή βάρκα. Στην εθνική οδό Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου στο ύψος του Άη Γιώργη Σεληνάρη από τους ισχυρούς ανέμους έσπασαν κλαδιά δέντρων κι έπεσαν στο οδόστρωμα προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ