Στη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στη Νέα Υόρκη, στρέφονται σήμερα τα βλέμματα. Σε συνέντευξή του χθες ο κ. Νίμιτς τόνισε πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», διότι, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οπότε ο όρος “Μακεδονία” περιλαμβάνεται στο όνομα».
Στη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στη Νέα Υόρκη, στρέφονται σήμερα τα βλέμματα.
Η τελευταία συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και μετά από αυτή, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Σε συνέντευξή του χθες στον Αnt1 ο κ. Νίμιτς τόνισε πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», διότι, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οπότε ο όρος “Μακεδονία” περιλαμβάνεται στο όνομα».
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες με ονομασίες που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία», οπότε ο συγκεκριμένος όρος - όπως υποστήριξε- «είναι συνδεδεμένος με τη χώρα». Τόνισε επιπλέον ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει σήμερα τη γειτονική της χώρα με το όνομα ΠΓΔΜ.
Ο ίδιος προανήγγειλε την κατάθεση νέας πρότασης προς την Αθήνα και τα Σκόπια, κάνοντας λόγο για νέα συγκυρία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι κάποιες ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση», καθώς «αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια».
Ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί λύση «που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα».