Η είδηση της πρόκλησης πανικού στη Χαβάη λόγω λάθος συναγερμού για πυραυλική επίθεση το Σάββατο έκανε τον γύρο του κόσμου- και, όπως προκύπτει, οφείλεται σε μια λάθος επιλογή στο user interface του συγκεκριμένου συστήματος της Hawaii Emergence Management Agency.
Η είδηση της πρόκλησης πανικού στη Χαβάη λόγω λάθος συναγερμού για πυραυλική επίθεση το Σάββατο έκανε τον γύρο του κόσμου- και, όπως προκύπτει, οφείλεται σε μια λάθος επιλογή στο user interface του συγκεκριμένου συστήματος της Hawaii Emergence Management Agency.
Όπως αναφέρει η Washington Post, μεταξύ των καθηκόντων του εργαζομένου που βρίσκεται στο επίκεντρο της όλης ιστορίας ήταν η έναρξη ενός εσωτερικού τεστ για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση- στην πράξη, το να σημάνει συναγερμό στο ευρύ κοινό, χωρίς στην πραγματικότητα να το κάνει.
Η άσκηση αυτή είχε αρχίσει να γίνεται τακτικά από τον Νοέμβριο, λόγω φόβων για επίθεση από τη Βόρεια Κορέα. Κατά τις 8.05 πμ (τοπική ώρα) ο εργαζόμενος εκκίνησε το τεστ: Από ένα drop-down μενού είδε δύο επιλογές: «test missile alert» και «missile alert». Έπρεπε να διαλέξει το πρώτο, αλλά εν τέλει διάλεξε το δεύτερο- αρχίζοντας τη διαδικασία του πραγματικού συναγερμού. «Σε αυτή την περίπτωση, ο χειριστής επέλεξε τη λάθος επιλογή μενού» είπε ο Ρίτσαντ Ραπόζα, εκπρόσωπος της HEMA, στην Washington Post την Κυριακή. Το αποτέλεσμα, ως γνωστόν, ήταν να προκληθεί πανικός, καθώς χιλιάδες άνθρωποι πίστεψαν ότι έπρεπε να βρουν καταφύγιο και να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς έμεναν λίγα λεπτά πριν τη στιγμή της υποτιθέμενης επίθεσης.
Το συμβάν έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών των συστημάτων: Άλλοι κάνουν λόγο για αδικαιολόγηση έλλειψη επιλογών και μηχανισμών ακύρωσης αυτών των συναγερμών, καθώς και σχετικών μηχανισμών/ διαδικασιών ασφαλείας κατά της μετάδοσης λανθασμένων μηνυμάτων. Κατά τον Ραπόζα, μέρος του προβλήματος ήταν η έλλειψη συστήματος επιφορτισμένου με τη διόρθωση ενός τέτοιου λάθους, καθώς η υπηρεσία είχε την άδεια και τη δυνατότητα να χτυπήσει συναγερμό, αλλά όχι να ενημερώσει πως ο συναγερμός ήταν λάθος.
«Χρειάστηκε να βιαστούμε και να συνεργαστούμε με τη FEMA (Federal Emergency Management Agency) και αυτό χρειάστηκε χρόνο» σημείωσε σχετικά- προσθέτοντας ότι έκτοτε έχει προστεθεί μια επιλογή ακύρωσης που μπορεί να ενεργοποιηθεί εντός δευτερολέπτων από το λάθος. «Πριν δεν υπήρχε κουμπί ακύρωσης. Δεν υπήρχε καν κουμπί λανθασμένου συναγερμού» σημείωσε σχετικά. «Τώρα υπάρχει μια εντολή για την αποστολή μηνύματος άμεσα, το οποίο φεύγει από το ίδιο σύστημα, λέγοντας πως πρόκειται για λάθος συναγερμό, αγνοήστε τον, αμέσως μόλις διαπιστωθεί το λάθος».
Επίσης, η HEMA έχει παύσει όλες τις εσωτερικές ασκήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα- ενώ έχει δημιουργηθεί και ένας κανονισμός επικύρωσης/ ελέγχου δύο ατόμων: Στο μέλλον θα απαιτείται και η έγκριση από δεύτερο άτομο για να δοθεί συναγερμός. Ακόμη, σημειώνεται πως δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι δύο επιλογές (του πραγματικού συναγερμού και της δοκιμής) παρατίθενται στο interface του συστήματος, κάνοντας πιο εύκολο ένα τέτοιο λάθος, από μια λανθασμένη επιλογή της στιγμής.