Πολιτική
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2006 10:12

Σταθερό προβάδισμα Παπαγεωργόπουλου - Φασούλα

Αμετάβλητη παραμένει η ισορροπία δυνάμεων εν όψει της εκλογικής μάχης στους δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, σύμφωνα με τη δεύτερη μέτρηση του εκλογικού Βαρόμετρου του ΣΚΑΪ και της VPRC.

Όπως δείχνει το δεύτερο κύμα του Βαρόμετρου, το προβάδισμα του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στη Θεσσαλονίκη και του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Φασούλα στον Πειραιά δεν επηρεάσθηκε από τις εξελίξεις της εβδομάδας που μεσολάβησε.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, τον κ. Παπαγεωργόπουλο δηλώνει πως θα ψηφίσει το 43% των ερωτηθέντων και τη Χρύσα Αράπογλου (υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ) το 13%.

Και τα δύο ποσοστά είναι ακριβώς ίδια με τα αντίστοιχα του πρώτου κύματος του Βαρομέτρου. Ωστόσο, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιάννης Μπουτάρης φαίνεται να πλησιάζει την κ. Αράπογλου, αφού αύξησε το ποσοστό του από 11,5% σε 12,5%.

Στην παράσταση νίκης διευρύνθηκε το προβάδισμα του απερχομένου δημάρχου, αφού το 82% των ερωτηθέντων εκτιμά πως τις εκλογές θα κερδίσει ο κ. Παπαγεωργόπουλος (από 79% στο πρώτο κύμα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της κ. Αράπογλου έπεσε από το 6% στο 5%.

Αξιοσημείωτη επίδραση στην εκλογική συμπεριφορά των Θεσσαλονικέων φαίνεται πως θα έχει η υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ, αφού ένας στους τρεις ερωτηθέντες (32%) δηλώνει πως θα επηρεάσει την απόφασή του για την ψήφο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ο Πειραιάς

Στον Πειραιά, η υπέρ του κ. Φασούλα διαφορά έναντι του απερχομένου δημάρχου Χρήστου Αγραπίδη αυξάνεται στις εννέα ποσοστιαίες μονάδες, από οκτώ που εμφανιζόταν στο πρώτο κύμα.

Συγκεκριμένα, τον υπηστηριζόμενο από τη ΝΔ κ. Αγραπίδη δήλωσε πως θα ψηφίσει το 25,5% (έναντι 26%) και τον κ. Φασούλα το 34,5% (έναντι 34%). Ακολουθεί ο ανεξάρτητος υποψήφιος Παναγιώτης Μελάς, που με 6% (από 4,5%) εμφανίζεται να ξεπερνά τον υποστηριζόμενο από το Συνασπισμό Θόδωρο Δρίτσα (5,5% από 5%).

Στην παράσταση νίκης μεγαλώνει το προβάδισμα του κ. Φασούλα (50% από 47%) έναντι του κ. Αγραπίδη (22% από 24%).

Αλλα ποιοτικά στοιχεία του δεύτερου κύματος του Βαρόμετρου δείχνουν πως όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, αυξάνει η σημασία της «κομματικής ταυτότητας», καθώς λιγότεροι ερωτώμενοι δηλώνουν πως θα ψηφίσουν με βάση την προσωπικότητα των υποψηφίων. Ακόμη, μεγαλώνει το ποσοστό των ερωτωμένων που δηλώνουν πως έχουν οριστικοποιήσει την απόφασή τους ως προς το τι θα ψηφίσουν.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ