Πολιτική
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2006 12:01

Πρόταση Παπαληγούρα για υιοθέτηση ελάχιστων κοινών νομικών προτύπων στην Ε.Ε.

Ατο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνήλθε στο Τάμπερε της Φινλανδίας, μετείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

Το σημαντικότερο θέμα της υπουργικής Συνόδου ήταν η εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) του Τάμπερε, το οποίο έθεσε τις βάσεις στους τομείς της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης, καθώς και στην περαιτέρω εφαρμογή του Προγράμματος της Χάγης που εξειδίκευσε τις αρχές του Τάμπερε.

Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ελευθερίες των πολιτών, καθώς τα δικαιώματα αυτά αποτελούν τον ευαίσθητο πυρήνα της δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την εφαρμογή του άρθρου 42 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπαγωγή τομέων που απαιτούν τη λήψη αποφάσεων με ομοφωνία σε διαδικασία αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία. Ζήτησε όμως να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση του τρόπου λήψης αποφάσεων στους Τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων με τη θέσπιση διαδικασιών ελέγχου και αξιολόγησης της εφαρμογής των μέχρι τώρα ληφθέντων νομοθετικών μέτρων.

Σε άλλη παρέμβασή του σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων σε ποινικές υποθέσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε την υιοθέτηση ελάχιστων κοινών νομικών προτύπων που θα ενισχύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη στα διαφορετικά νομικά συστήματα των κρατών-μελών.

Σε σχέση με τη σκοπιμότητα θέσπισης νέων νομικών κανόνων, ο κ. Παπαληγούρας τόνισε τη χρησιμότητα να εκτιμάται η πρακτική αναγκαιότητα υιοθέτησης κάθε νέου μέτρου πριν προωθηθεί στο Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Τέλος, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση των διευκολύνσεων της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για διασυνοριακά θέματα Αστικού Δικαίου, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε την εκπόνηση σχετικής εμπεριστατωμένης συγκριτικής μελέτης που θα αναδείξει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν υιοθετηθεί σε νομικές πράξεις Αστικού Δικαίου. Η διαφορετικότητα αυτή προκαλεί σήμερα ελλείψεις συνοχής σε νομικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρυθμίζουν τέτοιες διασυνοριακές διαδικασίες. Ο κ. Παπαληγούρας πρότεινε ακόμη την κατ’ αρχήν επιδίωξη της ενοποίησης των σχετικών νομικών εργαλείων, επισημαίνοντας ότι η πολυνομία ενέχει τον κίνδυνο σύγχυσης σχετικά με τον εφαρμοστέο νόμο, δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και δεν συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα και συνεκτικότητα του Κανόνα Δικαίου.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Τάμπερε έγινε επίσης διεξοδική συζήτηση για τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε τα νομοθετικά κείμενα που αποφασίζονται στην Ε.Ε. να εφαρμόζονται γρήγορα, αποτελεσματικά και με όμοιο τρόπο από τα κράτη-μέλη.

Η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε. θα υποβάλει σχετικώς συγκεκριμένες προτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο.