Κόσμος
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2006 16:36

Ωμή απειλή από τις ΗΠΑ μετά την 11η/9/01, αποκαλύπτει το Πακιστάν

Η κυβέρνηση Μπους είχε απειλήσει μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου να βομβαρδίσει το Πακιστάν και να το γυρίσει πίσω «στη λίθινη εποχή», εάν δεν συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί αυτό το Σαββατοκύριακο από την τηλεόραση του CBS, ο πακιστανός πρόεδρος, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ δηλώνει ότι η απειλή διατυπώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, σε συζητήσεις που είχε με τον διευθυντή της υπηρεσίας Πληροφοριών του Πακιστάν. «Ο διευθυντής της υπηρεσίας Πληροφοριών μου είπε ότι ο κ. Αρμιτάζ είχε δηλώσει "Προετοιμαστείτε να δεχτείτε βομβαρδισμούς. Προετοιμαστείτε να γυρίσετε πίσω στη λίθινη εποχή"», αναφέρει ο στρατηγός Μουσάραφ, που δήλωσε στο CBS ότι έμεινε έκπληκτος από την ωμότητα της αμερικανικής προσέγγισης.

Δεν ήταν πολιτική των ΗΠΑ να απειλήσουν το Πακιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ οι πρόεδροι Μπους και Μουσάραφ συναντώνται στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τη συνεργασία τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου δήλωσε ότι ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε ότι προειδοποίησε τον Μουσάραφ ότι οι ΗΠΑ θα βομβάρδιζαν τη χώρα του αν δεν συνεργαζόταν στην εκστρατεία κατά των Ταλιμπάν. Ωστόσο, σε ερωτήσεις τι ακριβώς είπε τότε υφυπουργός Εξωτερικών ο κ. Σνόου σημείωσε: «Δεν γνωρίζω". "Μπορεί να ήταν μια κλασική υπόθεση αποτυχίας επικοινωνίας».

GUARDIAN, WASHINGTON POST, NEW YORK TIMES