Περισσότερο από τρεις μήνες μετά τις εκλογές στη Γερμανία, η Κεντροδεξιά της Ά. Μέρκελ και του Βαυαρού συμμάχου της, Χορστ Ζεεχόφερ και η Κεντροαριστερά του Μάρτιν Σουλτς ολοκληρώνουν πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Περισσότερο από τρεις μήνες μετά τις εκλογές στη Γερμανία, η Κεντροδεξιά της Άνγκελα Μέρκελ και του Βαυαρού συμμάχου της, Χορστ Ζεεχόφερ και η Κεντροαριστερά του Μάρτιν Σουλτς ολοκληρώνουν πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων δεν αναμένεται να γίνει γνωστό παρά αργά τη νύχτα.
Επειτα από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους κεντρώους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους κεντροαριστερούς οικολόγους Πράσινους τον Νοέμβριο, η 63χρονη Άνγκελα Μέρκελ, στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια, δεν έχει πλέον δικαίωμα στο λάθος, εάν θέλει να κυβερνήσει ακόμη τέσσερα.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, αποδυναμωμένη από μία εκλογική νίκη με απογοητευτικό ποσοστό, θα είναι «τελειωμένη» σε περίπτωση νέας αποτυχίας. Το ίδιο ισχύει για τον σύμμαχό της, ηγέτη της CSU Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ, αλλά και για τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς, η ηγεσία του οποίου αμφισβητείται μετά την εκλογική ήττα της 24ης Σεπτεμβρίου.
«Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τα κόμματα και τους ηγέτες τους», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, για να ασκήσει πίεση προς την κατεύθυνση λύσης.
Πρώην στέλεχος του SPD, ο επικεφαλής του γερμανικού κράτους είχε ωθήσει τους αξιωματούχους του κόμματος που είχαν αποφασίσει να περάσουν στην αντιπολίτευση, να δεσμευθούν σε μία νέα κυβερνητική συμμαχία για την αποφυγή νέων εκλογών, από τη διεξαγωγή των οποίων το πιθανότερο είναι ότι θα επωφεληθεί το εθνικιστικό δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από το περιοδικό Der Spiegel, το AfD εξασφαλίζει το 14,5% της πρόθεσης ψήφου. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχε συγκεντρώσει το 12,6% των ψήφων.
«Πάση θυσία»
Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικοί ηγέτες θα κάνουν τα πάντα για να επιτύχουν συμφωνία για τη συγκρότηση μείζονος συνασπισμού, ο οποίος στην πραγματικότητα θα είναι ένας μίνι συνασπισμός, αφού οι χριστιανικές ενώσεις (CDU - CSU) μαζί με το SPD συγκεντρώνουν το 53% των ψήφων, δήλωσε ο Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Το 2013, η Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU), η Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) κατείχαν τα τέσσερα πέμπτα των εδρών της γερμανικής βουλής. Τότε, τέσσερα κόμματα είχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, έναντι έξι σήμερα, με την επιστροφή του κεντρώου - κεντροδεξιού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) και την ηχηρή είσοδο του όλο και πιο ακροδεξιού στη γραμμή AfD.
Οι συντηρητικοί με τους σοσιαλδημοκράτες έχουν συγκυβερνήσει δύο φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα ετών. Σήμερα δεσμεύονται για μία «νέα πολιτική» που θα είναι προσαρμοσμένη στην εποχή που αλλάζει, παρά τις, ορισμένες φορές, εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους ως προς σειρά θεμάτων.
Η Κεντροδεξιά και κυρίως η πιο συντηρητική - καθολική CSU, που βρίσκεται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές του φθινοπώρου στη Βαυαρία, απαιτούν σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής και μία περιορισμένη μείωση της φορολογίας για όλους.
Το SPD τάσσεται υπέρ της άμβλυνσης της νομοθεσίας για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων, των επενδύσεων για την εκπαίδευση και τις υποδομές και της υποστήριξης των μεσαίων και των μη προνομιούχων τάξεων.
SPD: ο άγνωστος παράγοντας
Οι εν δυνάμει κυβερνητικοί εταίροι έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν ως προς ορισμένα θέματα, όπως είναι ο νόμος που αφορά την επιλεκτική μετανάστευση, που είναι ουσιαστικός για την πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία με γηράσκοντα πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανόν να συμφωνήσουν σήμερα και επί εγγράφου που θα θέτει τις βάσεις της μελλοντικής κυβερνητικής του συνεργασίας. Ομως, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν αναμένεται να αποκαλύψουν παρά την Παρασκευή εάν συμφωνούν ή όχι για την έναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Στη συνέχεια θα έρθει η σειρά των εκπροσώπων στο έκτακτο συνέδριο του SPD, στις 21 Ιανουαρίου, οι οποίοι θα κληθούν να εγκρίνουν ή όχι την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Και τελικά, η βάση του κόμματος θα πρέπει να εγκρίνει την τελική συμφωνία.
Αν όλα πάνε καλά, μία νέα κυβέρνηση θα μπορεί να αναλάβει τα ηνία της Γερμανίας στο τέλος Μαρτίου, τη στιγμή που η Ευρώπη περιμένει με ανυπομονησία. Και ιδιαίτερα η Γαλλία, που περιμένει από το Βερολίνο μία απάντηση στις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας απόψε, η βάση του SPD - που θα έχει και τον τελευταίο λόγο- μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Και παραμένει πολύ επιφυλακτική με την ιδέα νέας σύμπραξης με την Κεντροδεξιά.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο