Πολιτική
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2006 14:21

ΕΦΕΤ: Παράνομη διακίνηση προϊόντων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Υπόθεση παράνομης διακίνησης προϊόντων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο ελέγχων που διενήργησαν κλιμάκια του ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις τυποποίησης φυτικών ελαίων.

Συγκεκριμένα, στις 18/9/2006, κλιμάκιο Επιθεωρητών του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή κλιμακίου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, πραγματοποίησε έλεγχο στην επιχείρηση τυποποίησης φυτικών ελαίων ΕΛΕΜΧΟ Α.Ε. που εδρεύει στην Καλλιθέα του Νομού Βοιωτίας.

Στις 19/92006, το εν λόγω κλιμάκιο επιθεωρητών του ΕΦΕΤ συνέχισε τον έλεγχο με επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται στην Αθήνα, Λ. Πεντέλης 26, Βριλήσσια. Κατόπιν των ανωτέρω ελέγχων διαπιστώθηκαν τα εξής:

· Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην τυποποίηση διαφόρων τύπων φυτικών ελαίων και μιγμάτων αυτών όπως σογιέλαιο, ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο, κραμβέλαιο και ελαιόλαδο, τα οποία διαθέτει κυρίως στο εξωτερικό (Κίνα, Κορέα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα), αλλά και στην εγχώρια αγορά.

· Η επιχείρηση προμηθευόταν σογιέλαιο (405550 κιλά), προερχόμενο από γενετικώς τροποποιημένο σογιόσπορο τύπου Monsanto round up, το οποίο στη συνέχεια διοχέτευε στην λιανική αγορά (εσωτερικού και εξωτερικού) είτε ως έχει είτε ως συστατικό σε μίγμα φυτικών ελαίων, χωρίς στην ετικέτα των τελικών προϊόντων να υπάρχει σχετική ένδειξη ότι το προϊόν προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ανωτέρω ελέγχους, στις 22/9/2006 κλιμάκιο της Περιφερειακής Δ/νσης του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε έλεγχο στην επιχείρηση Ηλίας Κοκολινάκης & ΣΙΑ Ο.Ε. που εδρεύει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης όπου διαπιστώθηκαν τα εξής:

· Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην επεξεργασία ταραμά και την τυποποίηση ελαίων.

· Η επιχείρηση προμηθευόταν σογιέλαιο, προερχόμενο από γενετικώς τροποποιημένο σογιόσπορο τύπου Monsanto round up, το οποίο στη συνέχεια διοχέτευε στην αγορά χωρίς στην ετικέτα των τελικών προϊόντων να υπάρχει σχετική ένδειξη ότι το προϊόν προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

· Στα συνοδευτικά έγγραφα των προϊόντων που διακινούνταν από την επιχείρηση σε "χύμα μορφή", διαπιστώθηκε ότι αναγραφόταν ψευδώς ότι τα εν λόγω προϊόντα "δεν παράγονται από γενετικά τροποποιημένη σόγια".

· Το κλιμάκιο προέβη στη δέσμευση ποσότητας 1370 λίτρων τελικών προϊόντων, εξαιτίας της απουσίας των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία ενδείξεων σε σχέση με τη προέλευσή των εν λόγω προϊόντων από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη ζητήσει από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων να προβούν άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες (ανάκληση προϊόντων, ενημέρωση πελατών, κλπ.), ενώ το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα που ενδεχομένως προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών.