«Συνολικά 738.000 οικογένειες, από τις 804.000 που λαμβάνουν τα οικογενειακά επιδόματα, θα δουν αυξήσεις» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μετά την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
«Συνολικά 738.000 οικογένειες, από τις 804.000 που λαμβάνουν τα οικογενειακά επιδόματα, θα δουν αυξήσεις» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μετά την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Μέσω των ρυθμίσεων που προωθούνται, θεσπίζεται το επίδομα παιδιού, το οποίο καταβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Η κ. Φωτίου έκανε λόγο για μία νέα λογική και αρχιτεκτονική των οικογενειακών επιδομάτων. Όπως εξήγησε, πριν υπήρχε ένα ενιαίο επίδομα για όλους και μόνο για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους δινόταν ένα επίδομα, ανεξάρτητα από την εισοδηματική κατηγορία. «Η κυβέρνησή μας θέλησε να σχεδιάσει ένα ενιαίο σύστημα, στο οποίο προσθέσαμε 260 εκατ. ευρώ, ακριβώς για να πριμοδοτήσουμε τα πολύ χαμηλά επιδόματα, δηλαδή τις ασθενέστερες κατηγορίες. Ο συνολικός προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων, ο οποίος ανερχόταν στα 650 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε κατά 40% (κατά 260 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής μεταξύ του πρώτου και του έκτου, έβδομου, όγδοου παιδιού κλπ», ανέφερε.
Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, οι αυξήσεις για 738.000 οικογένειες θα είναι από πολύ μεγάλες μέχρι μικρότερες και συντριπτική πλειονότητα (680.000 οικογένειες) θα δει μεγάλες αυξήσεις από 75% έως 100%. Αποσαφήνισε δε ότι το καθεστώς που εισάγει το υπουργείο, χαρακτηρίζεται από μία σταθερή σχέση ανά εισοδηματική κατηγορία ανάμεσα στο πρώτο παιδί και στο τρίτο, τέταρτο, κλπ. «Επομένως, θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα δικαιότερο σύστημα» σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι πράγματι, γίνονται κάποιες μικρότερες μειώσεις σε μία κατηγορία τριτέκνων και πολυτέκνων.
«Θα προτιμούσαμε να εξαλειφθούν, γιατί κανείς προφανώς τέτοιες ώρες δεν θέλει να βλέπει ούτε και πέντε ευρώ το μήνα να του μειώνεται το επίδομά του» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συμπληρώνοντας: «Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο -και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασφάλεια των οικογενειών και, ιδιαίτερα, των μεγαλύτερων, υπάρχει μόνο, αν υπάρχουν υπηρεσίες για το παιδί- η κυβέρνηση εξασφάλισε 40 εκατ. ευρώ για σχολικά γεύματα, ώστε τα παιδιά να μπορούν να γευματίζουν στο σχολείο, που είναι μία σημαντική ελάφρυνση για την οικογένεια».
Επίσης, πρόσθεσε, «εξασφαλίσαμε 15 εκατ. ευρώ επιπλέον μόνο για εφέτος, για να ιδρύσουμε 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μετασκευάζοντας υφιστάμενα κτίρια που έχουν οι δήμοι. Γι' αυτό τους καλέσαμε και όλοι ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά. Έτσι ώστε, εντός του 2018, να πάρουν voucher 120.000 παιδιά από 110.000 που πήραν πέρυσι. Δηλαδή, 120.000 παιδιά θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτή είναι η πολιτική μας, γενικότερα, για το παιδί και θα ενισχυθεί και με άλλες δράσεις. Η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στο παιδί».