Οι δείκτες ενός εκ των δημοφιλέστερων αξιοθέατων της Τσεχίας, του αστρονομικού ρολογιού της Πράγας, σταματούν για έξι μήνες, για εργασίες επισκευής.
Οι δείκτες ενός εκ των δημοφιλέστερων αξιοθέατων της Τσεχίας, του αστρονομικού ρολογιού της Πράγας, σταματούν για έξι μήνες, για εργασίες επισκευής.
Το «λίφτινγκ» στο ρολόι της παλιάς πόλης της Πράγας, το οποίο σίγησε στις 9 το πρωί της Δευτέρας, κρίθηκε αναγκαίο από τις τοπικές αρχές.
Το ρολόι, το οποίο βρίσκεται στο παλιό δημαρχείο της πρωτεύουσας της Τσεχίας, θα αποσυναρμολογηθεί εντελώς εντός των προσεχών ημερών και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε εργαστήριο, όπου και θα επισκευαστεί.
Η αρχική κατασκευή του Αστρονομικού Ρολογιού στη βάση του γοτθικού πύργου του δημαρχείου της Πράγας υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε το 1410 επί βασιλείας Βενσεσλάου (Βάτσλαβ) Δ΄ από τον ωρολογοποιό Νικόλαο του Κάνταν, με τη συμβολή του καθηγητή μαθηματικών και αστρονομίας Γιαν Όντρεγιοφ.
Το ρολόι σχεδιάστηκε με βάση την υπόθεση ότι η Γη αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος και δείχνει τις κινήσεις των άστρων.
Το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού, που καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με το χτύπημα κάθε ώρας προσελκύει τους τουρίστες οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την παρέλαση των ξύλινων αγαλματίδιων των 12 Αποστόλων μέσα από τα δύο μικρά παράθυρα που υπάρχουν πάνω από έναν περίτεχνο αστρολάβο.
Στη δεξιά πλευρά του ρολογιού βρίσκεται ένας σκελετός που απεικονίζει τον Χάρο. Αυτός τραβά με το ένα χέρι το σκοινί μιας καμπάνας και τότε εμφανίζονται οι 12 Απόστολοι.
Ένας παλιός θρύλος θέλει οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας να τύφλωσαν τον ωρολογοποιό μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του για να τον εμποδίσουν να κατασκευάσει αλλού έναν μηχανισμό τόσο σοφό.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Wikipedia