Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος συνεχίζει τη σειρά διαλόγων μεταξύ διακεκριμένων Ελλήνων ζωγράφων, έργο των οποίων ανήκει στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Τράπεζας, και της δημοσιογράφου Μαίρης Αδαμοπούλου.
Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος συνεχίζει τη σειρά διαλόγων μεταξύ διακεκριμένων Ελλήνων ζωγράφων, έργο των οποίων ανήκει στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Τράπεζας, και της δημοσιογράφου Μαίρης Αδαμοπούλου.
Οι Συζητήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελούν εισαγωγικές εκδηλώσεις στην έκθεση της Συλλογής της Τράπεζας με τίτλο «Τόποι Αναφοράς», η οποία οργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 90 ετών από τη λειτουργία της και θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στις 14 Μαρτίου.
Δεύτερος προσκεκλημένος στο Μουσείο της Τράπεζας είναι ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα.
Το έργο του Γιάννη Αδαμάκου «Τοπίο σε ώχρα» (2008), το οποίο ανήκει στη Συλλογή της Τράπεζας και θα παρουσιαστεί στην έκθεση «Τόποι Αναφοράς», θα αποτελέσει αφορμή για τη Συζήτηση. Όψεις της ζωγραφικής και στιγμές της ζωής του καλλιτέχνη θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για μία εκ βαθέων συνομιλία σχετικά με την εικαστική δημιουργία, τη δύναμη της έμπνευσης, τις μεθόδους εργασίας και τον χώρο του εργαστηρίου, τη δημιουργική και επαγγελματική ικανοποίηση, καθώς και τους μελλοντικούς στόχους στην πορεία του.
Ο ζωγράφος
Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1952. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στα εργαστήρια Δ. Μυταρά και Π. Τέτση (1973-1978). Συνέχισε με ελεύθερες σπουδές στο Παρίσι (1978-1981). Έχει διδάξει σχέδιο και χρώμα στο Εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας και στη Σχολή Βακαλό. Το 2008, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το λεύκωμα «Γιάννης Αδαμάκος: Ζωγραφική 1977-2007». Εκθέτει από το 1978 σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Στην εικαστική γραφή του, επιχειρεί, μέσω της αφαίρεσης, τη μετάβαση από το τοπίο στον τόπο. Οι φωτεινοί και οι σκοτεινοί τόνοι, η εναλλαγή στις χρωματικές εντάσεις ή οι μονοχρωμίες, η αλληλένδετη σχέση φωτός και σκιάς εισάγουν σε έναν ιδιαίτερο υλικό και συναισθηματικό χώρο-τοπίο, ο οποίος διερευνά την αποδέσμευση από τον απτό κόσμο και την είσοδο σε μια εικαστική αναζήτηση με πνευματικές ή ακόμα και υπαρξιακές προεκτάσεις.
Πληροφορίες
Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, Αμερικής 3, 102 50 Αθήνα, τηλ.: 210 320 4444
Οι Συζητήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος θα ολοκληρωθούν με τη Μαρία Φιλοπούλου την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου. Συντονισμός-Οργάνωση εκδηλώσεων: Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω της σελίδας του Μουσείου στο Facebook.
naftemporiki.gr