Κόσμος
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 17:38

Βουλγαρία: Δολοφονία επιχειρηματία μέρα μεσημέρι στη Σόφια

Ο ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων της Βουλγαρίας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Σόφια, έγινε γνωστό από δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ο ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων της Βουλγαρίας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Σόφια, έγινε γνωστό από δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ο φόνος πραγματοποιήθηκε λίγες μόνον ημέρες αφότου η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. και η πιο διεφθαρμένη σύμφωνα με τον κατάλογο της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, ανέλαβε την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ για πρώτη φορά αφότου εντάχθηκε σ' αυτήν το 2007.

Ο Πέταρ Χρίστοφ, 49 ετών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε νωρίς το πρωί ενώ έμπαινε στο αυτοκίνητό του στη Μαναστίρσκι Λιβάντι, πολυτελή περιοχή της πρωτεύουσας Σόφια.

Ο Χρίστοφ, σημαντικός επιχειρηματίας της κεντρικής Βουλγαρίας με συμφέροντα στις κατασκευές, τα ακίνητα και τον τουρισμό, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου περίπου 30 λεπτά αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο άνδρας είχε επίσης σχέσεις με ανώτερους αξιωματούχους του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB, σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

«Η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Σόφιας Ιβάιλο Ιβάνοφ. «Το πρόσωπο είναι ένας 49χρονος Βούλγαρος πολίτης, ένας επιχειρηματίας, αυτό μπορώ να πω προς το παρόν».

Ο φόνος του Χρίστοφ έρχεται ενώ η Βουλγαρία βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τις Βρυξέλλες επειδή δεν έχει κάνει πολλά πράγματα για να καταπολεμήσει εγκληματικές συμμορίες και την επίσημη διαφθορά. Πριν από τρεις εβδομάδες, ένας ανώτερος εφοριακός είχε πυροβοληθεί και τραυματιστεί σοβαρά μέσα στο αυτοκίνητό του στο κέντρο της Σόφιας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η Βουλγαρία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ε.Ε. Όμως μια εβδομάδα πριν από τον φόνο του Χρίστοφ, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ άσκησε το βέτο του σε νομοθεσία κατά της διαφθοράς λέγοντας ότι το νομοσχέδιο δεν προσφέρει τα μέσα για να ερευνηθούν αποτελεσματικά δίκτυα διαφθοράς.