Η κατάσταση στο Ιράν θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.
Η κατάσταση στο Ιράν θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.
Η Ρωσία επέκρινε έντονα την Πέμπτη την αξίωση των ΗΠΑ να εξεταστούν από το Συμβούλιο οι διαδηλώσεις στο Ιράν και υπονόησε πως θα ζητούσε, μαζί με άλλη μέλη του Συμβουλίου, ψηφοφορία επί της διαδικασίας προκειμένου να αποτραπεί η συνεδρίαση.
Για να συγκληθεί το Σ.Α. και να προστεθεί ένα ζήτημα στην ημερησία διάταξή του απαιτούνται εννέα ψήφοι από τις συνολικά 15. Δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του.
Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι είχε εξαγγείλει στις αρχές της εβδομάδας ότι θα ζητούσε τη σύγκληση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ για να εκφραστεί υποστήριξη στους Ιρανούς διαδηλωτές.
«Ο ιρανικός λαός διεκδικεί την ελευθερία του», είχε υποστηρίξει η Χέιλι την Τρίτη. «Όλοι όσοι αγαπούν την ελευθερία οφείλουν να υποστηρίξουν την υπόθεσή του», είχε προσθέσει.
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά προβλήματα στο Ιράν, που προσέλαβαν αντικυβερνητικό χαρακτήρα, κυρίως στην Τεχεράνη, όπου κυβερνητικά κτήρια και αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επιθέσεις.
Η Νίκι Χέιλι είχε δηλώσει ότι θα ζητούσε επίσης να συγκληθεί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη για να συζητήσει σχετικά με τα βίαια επεισόδια και την καταστολή στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον «κάθε απόπειρας ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις» του Ιράν.
Η θέση της Ρωσίας είναι ότι οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κατά συνέπεια δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντιθέτως, όπως υποστήριξε ο Ριάμπκοφ, η σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ είναι μια «επιβλαβής», αν όχι «καταστροφική» πρωτοβουλία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters