Μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μολύνουν τα μύδια από την Αρκτική ως την Κίνα, αποτελώντας σημάδι της παγκόσμιας εξάπλωσης της ρύπανσης των ωκεανών που καταλήγει στην τροφική αλυσίδα.
Μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μολύνουν τα μύδια από την Αρκτική ως την Κίνα, αποτελώντας σημάδι της παγκόσμιας εξάπλωσης της ρύπανσης των ωκεανών που καταλήγει στην τροφική αλυσίδα.
Τα μύδια στα φαινομενικά παρθένα ύδατα της Αρκτικής περιείχαν το περισσότερο πλαστικό από όλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν κατά μήκος των νορβηγικών ακτών, σύμφωνα με μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Υδάτινης Έρευνας.
Τα πλαστικά εξαπλώνονται βόρεια από τα ωκεάνια ρεύματα και τους ανέμους από την Ευρώπη και την Αμερική, καταλήγοντας στον Αρκτικό Ωκεανό, δήλωσε η ερευνήτρια Έιμι Λάσερ στο Reuters, προσθέτοντας ότι έχουν βρεθεί μικροπλαστικά σε όλα τα δείγματα μυδιών που έχουν εξετάσει οι επιστήμονες. Παλαιότερες έρευνες έχουν ανακαλύψει μικροπλαστικά σε μύδια από χώρες όπως η Κίνα, η Χιλή, ο Καναδάς, η Μ. Βρετανία και το Βέλγιο.
Στις ακτές και τα ανοιχτά της Νορβηγίας, τα μύδια περιείχαν κατά μέσο όρο 1,8 κομμάτια μικροπλαστικών, που ορίζονται ως πλαστικά με μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά. Στην Αρκτική τα μύδια περιείχαν κατά μέσο όρο 4,3 κομμάτια μικροπλαστικών.
Τα μύδια έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί ως ένας ανεπίσημος παγκόσμιος βιοδείκτης της μικροπλαστικής ρύπανσης, επειδή τα μαλάκια ζουν στον βυθό όπου καταλήγουν πολλά πλαστικά και, αντίθετα από τα ψάρια, παραμένουν στην ίδια θέση.
Ο κίνδυνος από την κατανάλωση μολυσμένων μυδιών δεν είναι σοβαρός, καθώς απαιτούνται τεράστιες ποσότητες για να υπάρξει πρόβλημα υγείας στον άνθρωπο. Ωστόσο, η κατάσταση αποτελεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε την εισροή πλαστικού στον ωκεανό, αναφέρουν οι ερευνητές.
Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι κορυφαίοι εκτροφείς μυδιών, σε μια παγκόσμια βιομηχανία αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.