Πολιτική
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 15:25

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδας γενετικά τροποποιημένου ρυζιού

Ειδοποίηση σχετικά με τον εντοπισμό μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου ρυζιού, αμερικανικής προέλευσης, έλαβε ο ΕΦΕΤ μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εν λόγω προϊόν είχε συσκευαστεί από τη βελγική εταιρεία Boost Nutrition και διακινήθηκε στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Μινέρβα Α.Ε. Ελαιουργίκών Επιχειρήσεων, με την εμπορική επωνυμία «RIZIANA parboiled».

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε άμεσα την ανάκληση των ανωτέρω προϊόντων από την εταιρεία, η οποία και ανταποκρίθηκε άμεσα. Σημειώνεται ότι, η εταιρεία είχε παράλληλα ενημέρωση και από τον προμηθευτή της.

Συγκεκριμένα, η ανάκληση αφορά τα εξής προϊόντα:

- RIZIANA parboiled των 500g με αριθμό παρτίδας PVP0601504 και ημερομηνία λήξης Μάιος 2008. H συνολική ποσότητα που έχει διακινηθεί στην χώρα μας είναι 21.126 πακέτα.

- RIZIANA parboiled του 1Kg με αριθμό παρτίδας PVP0601507 με ημερομηνία λήξης Μάιος 2008. H συνολική ποσότητα που έχει διακινηθεί στην χώρα μας είναι 4.200 πακέτα .

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα παραπάνω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Επίσης, από ελέγχους που διενήργησε η Περιφερειακή Δ/νση Αττικής του ΕΦΕΤ στην Εταιρεία «ΚΟΝΤΑ Α.Ε.Β.Ε., πρώτες ύλες αρτοποιίας και παγωτού», 28ης Οκτωβρίου 20, Αχαρναί, και μετά από εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπιστώθηκε η ύπαρξη γενετικά τροποποιημένου αλεύρου από σόγια στο προϊόν με την επωνυμία «IAS Sweet Dough Base», χωρίς την απαιτούμενη επισήμανση. Πρόκειται για μίγμα αλεύρων σε σάκους των 25 κιλών. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την απόσυρση του προϊόντος, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία.

Σε συνέχεια του ανωτέρω ελέγχου πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ΝΤΟΝΑΤΣ ΕΛΛΑΣ, Γούναρη 54, Ελληνικό, όπου διαπιστώθηκε η έκθεση προς πώληση DONUT που περιείχαν γενετικώς τροποποιημένη σόγια χωρίς την ύπαρξη της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία σήμανσης στις προθήκες πώλησης. Η διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων σταμάτησε με πρωτοβουλία της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έχουν δρομολογηθεί οι από το νόμο προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.