Πολιτική
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 10:04

Στ. Θεοδωράκης: Όχι άλλα σκόρπια λόγια για τα Σκόπια

«Σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, ergaomnes έναντι πάντων, που θα περιλαμβάνει τον όρο ''Μακεδονία'' αλλά με σαφέστατο γεωγραφικό προσδιορισμό που θα την ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία» είναι η θέση του Ποταμιού για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έτσι όπως τη διατυπώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε άρθρο του στα «Νέα».

«Σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, ergaomnes έναντι πάντων, που θα περιλαμβάνει τον όρο ''Μακεδονία'' αλλά με σαφέστατο γεωγραφικό προσδιορισμό που θα την ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία» είναι η θέση του Ποταμιού για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έτσι όπως τη διατυπώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε άρθρο του στα «Νέα» με τίτλο «Όχι άλλα σκόρπια λόγια για τα Σκόπια».

Ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι «η απομάκρυνση του εθνικολαϊκιστή Γκρούεφσκι παρέχει τη μοναδική, αν όχι την τελευταία ευκαιρία, να διορθώσουμε μαζί, στην Αθήνα και τα Σκόπια, αυτόν τον παραλογισμό».

Όπως αναφέρει «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ παραδέχεται πως η χώρα του προκαλούσε την Ελλάδα και οι υπουργοί του τα βάζουν με το εθνικιστικό κιτς που γέμισε τα Σκόπια με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες».

«Η συγκυρία λοιπόν δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη» παρατηρεί ο επικεφαλής του Ποταμιού για να προσθέσει: «Μόνο που στην Ελλάδα ο λαϊκισμός είναι ακόμη ζωντανός και σε όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις - αριστερά και δεξιά – υπάρχουν δημαγωγοί και θύλακοι εθνικολαϊκιστών. Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ένα με τον ακροδεξιό Καμμένο - για να αρκεστούμε στον προσδιορισμό που έδωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Γιούνκερ. Θέσεις και αξίες δεν υπάρχουν, μόνο εξουσία και σε αυτή τη μικροκομματική ζυγαριά θα βάλουν και το Σκοπιανό».

«Εμείς οι προοδευτικοί πολίτες, οι προοδευτικοί πολιτικοί δεν θα πρέπει να κάνουμε πίσω. Η λύση είναι μπροστά μας, αλλά δεν θα είναι για πάντα. Δεν μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε» επισημαίνει ο κ. Θεοδωράκης καλώντας «όλους τους άλλους που νοιάζονται αληθινά για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας, να τολμήσουν».

«Η περιοχή, τα Βαλκάνια, θέλουν κατανόηση και συνεργασία. Και η Ελλάδα επιτέλους είναι ο πρωταγωνιστής. Ο θετικός πρωταγωνιστής» καταλήγει.