«Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα της ΠΓΔΜ είναι η ύπαρξη επίσημης, ενιαίας, θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989»..
«Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα της ΠΓΔΜ είναι η ύπαρξη επίσημης, ενιαίας, θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989»..
Όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη και των δύο Κ.Ο., άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση. «Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ομονοούν σε ένα μείζον εθνικό θέμα», πρόσθεσε.
Η κ. Σπυράκη επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία για το θέμα των Σκοπίων τοποθετήθηκε έγκαιρα, με την ευθύνη που της αναλογεί και ζήτησε από την κυβέρνηση που, όπως είπε, βασίζεται στις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ - να παρουσιάσει μια επίσημη, ενιαία θέση για την ΠΓΔΜ.
«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε κάποιο σημείο, καλό θα είναι να ενημερώσει τα κόμματα και προφανώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη. Όμως, για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί στη βάση της εμπιστοσύνης που έχει από τη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση υπάρχει γιατί έχει την εμπιστοσύνη των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί ο ένας εταίρος να έχει μία θέση και ο άλλος εταίρος άλλη θέση. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μία και ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, υπογράμμισε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση το 2008, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, τη Ντόρα Μπακογιάννη υπουργό Εξωτερικών και τον Βαγγέλη Μεΐμαράκη υπουργό Εθνικής Άμυνας, πέτυχε στο Βουκουρέστι, τα εξής δύο: «Πρώτον, είναι προϋπόθεση που αποδέχεται το ΝΑΤΟ η επίλυση του ζητήματος με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία ώστε η ΠΓΔΜ να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση τότε τοποθετήθηκε ώστε ως αμοιβαία αποδεκτή λύση να μπορεί να γίνει δεκτή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά σίγουρα μία έναντι όλων, δηλαδή μία και για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes).
«Έκτοτε η θέση αυτή έγινε εθνική θέση. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε στη Βουλή τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Καμμένο να τοποθετηθούν», πρόσθεσε.
Για τις επιθέσεις Ρουβίκωνα η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας παρατήρησε πως «είναι προφανές ότι υπάρχει μια τεράστια αδυναμία από την κυβέρνηση να επιβάλλει το νόμο. Και αυτή η αδυναμία οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ιδεοληψίες στο εσωτερικό της».
«Μέχρι τώρα μόνο λόγια ακούμε. Δεν υπάρχει κανένα δείγμα γραφής και αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της», κατέληξε.