Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία μειώθηκε τόσο δραματικά τις τελευταίες ημέρες που οι μεγάλοι καταναλωτές ουσιαστικά πληρώθηκαν για να χρησιμοποιήσουν ενέργεια από το δίκτυο.
Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία μειώθηκε τόσο δραματικά τις τελευταίες ημέρες που οι μεγάλοι καταναλωτές ουσιαστικά πληρώθηκαν για να χρησιμοποιήσουν ενέργεια από το δίκτυο.
Ενώ η αρνητική τιμολόγηση δεν είναι καθημερινό φαινόμενο στη χώρα, έχει συμβεί κατά καιρούς, όπως το περασμένο σαββατοκύριακο, ως αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η τελευταία περίοδος αρνητικής τιμολόγησης και προσωρινών πλεονασμάτων ενέργειας ήταν αποτέλεσμα του θερμού καιρού, των ισχυρών ανέμων και της χαμηλής ζήτησης λόγω εορτών.
Η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει συνήθως το 12% της κατανάλωσης ενέργειας της Γερμανίας σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, σε ημέρες με αέρα, αυτό το ποσοστό μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί αρκετές φορές πάνω από τον μέσο όρο. Οι μονάδες άνθρακα και άλλες παλιότερες πηγές ενέργειας δεν είναι σε θέση να μειώσουν αρκετά γρήγορα την παραγωγή τους. Έτσι, δημιουργείται ένα πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας, όπως οι ιδιοκτήτες εργοστασίων, πληρώθηκαν πάνω από 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατανάλωσης.
Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει βιώσει περιόδους αρνητική τιμολόγησης. Το Βέλγιο, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Ελβετία έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν το «ευχάριστο πρόβλημα» της υπερβολικής ενέργειας. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι συχνά σε θέση να μοιράζονται την υπερβολική ισχύ μεταξύ τους μέσω του δικτύου, αν και το σύστημα είναι ατελές. Το φαινόμενο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για μία πιο αποτελεσματική και προσιτή τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, κυρίως μέσω μπαταριών. Με την καλύτερη αποθήκευση ενέργειας, οι χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πλεονάζουσα ενέργεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή να την επιστρέφουν στους πολίτες με τη μορφή φτηνής ή ακόμα και ελεύθερης ενέργειας.