Πολιτική
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2006 17:54

ΕΦΕΤ - Απόσυρση τροφίμων από την αγορά

Την απόσυρση από την αγορά τεσσάρων ειδών διαφορετικών τροφίμων απαίτησε ο ΕΦΕΤ από τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν και τα διακινούν, διότι από εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε την ύπαρξη αλλεργιογόνων ουσιών σε αυτά. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

- Πραλίνες γάλακτος, με την εμπορική επωνυμία "Rovelli-la Dolcenna nel Quore-maxi ball mix-πραλίνες γάλακτος", που περιέχουν ποσότητα σόγιας, η οποία δεν επισημαίνεται. Το προϊόν έχει αριθμό παρτίδας L P 111105, ημερομηνία λήξης 11/05/2007, παρασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία "Dolciaria Rovelli SRL" και εισήχθη και διακινήθηκε από την επιχείρηση "Maxima", Θράκης 83, Ελληνικό.

- Παστέλι με αμύγδαλα, με την εμπορική επωνυμία "Candy nuts- Almond bar, παστέλι με αμύγδαλα", που περιέχει ποσότητα φιστικιών, που δεν αναγράφεται στη συσκευασία. Το ανωτέρω προϊόν έχει ημερομηνία λήξης 13/12/2006 και παρασκευάστηκε από την εταιρεία "Bolero Ζαχαρώδη Θράκης Α.Ε." για λογαριασμό της εταιρείας "Αφοί Χαϊτόγλου Α.Ε.Β.Ε.", Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη.

- Παστέλι, με την εμπορική επωνυμία "Παστέλι τραγανό Αττικα", που περιέχει ποσότητα φιστικιών, που δεν επισημαίνεται. Το προϊόν έχει ημερομηνία λήξης 30/06/2007 και παρασκευάστηκε από την εταιρεία "Αττικα Ο.Ε.", Πάροδος Βελεστίνου 48, Νέα Λιόσια.

- Γκοφρετίνια βιενουά, με την εμπορική επωνυμία "Γιώτης differs- γκοφρετίνια βιενουά", που περιέχουν ποσότητες φιστικιών και σόγιας, οι οποίες δεν αναγράφονται στη συσκευασία. Το ανωτέρω προϊόν έχει αριθμό παρτίδας L 6D20 και ημερομηνία λήξης 04/2007 και παρασκευάστηκε από την εταιρεία "Γιώτης Α.Ε. - Βιομ/νία Θρεπτικών προϊόντων", Κηφισού 130, Αθήνα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημέρωσε άμεσα τις ανωτέρω εταιρείες παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, από τις οποίες απαίτησε την απόσυρση του συνόλου των αντίστοιχων συγκεκριμένων παρτίδων.

Ο ΕΦΕΤ παρακαλεί όσους καταναλωτές παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε φιστίκια να μην καταναλώσουν τα συγκεκριμένα παστέλια και τα γκοφρετίνια βιενουά. Επίσης, όσοι εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε σόγια να μην καταναλώσουν τις συγκεκριμένες πραλίνες γάλακτος και τα γκοφρετίνια βιενουά.