Πολιτική
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 13:40

Βουλή: Διαξιφισμοί για την τροπολογία «προστασίας» των πλειστηριασμών

Κόντρα αναφορικά με την τροπολογία για την προστασία όσων διενεργούν πλειστηριασμούς ξέσπασε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τα μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά και διανοητικά ασθενείς.

Κόντρα αναφορικά με την τροπολογία για την προστασία όσων διενεργούν πλειστηριασμούς ξέσπασε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τα μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά και διανοητικά ασθενείς.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή ότι αντί για προστατευτική διάταξη της πρώτης κατοικίας έφερε μία διωκτική ρύθμιση και το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. 

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρώτη κατοικία που να έχει φτάσει σε πλειστηριασμό. Αν υπάρχει θα είναι από ιδιωτικά δάνεια, αλλά εκεί δεν μπορεί να παρέμβει η νομοθετική εξουσία. Οι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν μεγαλοκαρχαρίες και μεγαλοοφειλέτες, που πήραν εκατομμύρια δάνεια, δεν πλήρωναν και έφτιαχναν βίλες» αντέτεινε ο κ. Κοντονής.

Παράλληλα, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, σημειώνοντας πως ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία το ίδιο θα ισχύει και για τα γραφεία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

«Η διάταξη αυτή συνδέεται μόνο με την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εναρμονίζει το καθεστώς που υπάρχει για τους φυσικούς πλειστηριασμούς με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», εξήγησε.

«Εκατοντάδες σπίτια πρώτης κατοικίας βγαίνουν στο σφυρί. Εμείς λέμε ότι με τη διάταξη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το αυτεπάγγελτο, για ένταση βίας και καταστολής για αυτούς που διαμαρτύρονται. Είναι πολιτικό το ζήτημα και προμηνύει τι θα γίνει από τον καινούργιο χρόνο», υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Πρέπει να αρθούν οι παρεξηγήσεις ή οι κακοπροαίρετες ερμηνείες. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούριο. Μόνο την προστασία των συμβολαιογράφων όταν ενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο γραφείο τους», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. 

«Σας ρωτάμε. Έχετε στόχο να νομοθετήσετε και αποτελεσματικά να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία, γιατί μέχρι τέλους προστατεύονται νομοθετικά; Γιατί αντί να φέρετε προστατευτική διάταξη φέρατε καταδιωκτική διάταξη» επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Αυτό γίνεται μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να εξελίσσονται ομαλά οι πλειστηριασμοί. Από το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" τώρα θα γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον παρενοχλεί υπάλληλο που διενεργεί ηλεκτρονικό πλειστηριασμό».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία του υπουργού Δικαιοσύνης. «Πράγματι, δεν είναι καινούργια διάταξη. Έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά, όμως. Γιατί δεν βάζετε και αυτεπάγγελτες διώξεις στους "Ρουβίκωνες;"», διερωτήθηκε.

Ο κ. Κοντονής απάντησε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι 31/12/2018, ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως είχαν αφήσει στο έλεος των τραπεζών τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας. «Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση βρήκε μηδενικό πεδίο προστασίας, γιατί ο νόμος για την προστασία της ίσχυε μέχρι τέλη του 2014. Εμείς, και μάλιστα μονομερώς, από τη πρώτη στιγμή, νομοθετήσαμε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31/12/2018», ανέφερε.

Πηγή: ΑΜΠΕ