Σε υψηλούς τόνους και με έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις επί τέσσερις περίπου ώρες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, διεξήχθη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οι παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ απέρριψαν το αίτημα της Ν.Δ. να κληθούν οι Π. Καμμένος, Ν. Κοτζιάς και Δ. Βίτσας για την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.
Σε υψηλούς τόνους και με έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις επί τέσσερις περίπου ώρες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, διεξήχθη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την Τετάρτη.
Οι παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ απέρριψαν το αίτημα της Ν.Δ. να κληθούν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις για την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.
Από την ψηφοφορία απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταλογίζοντας προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης στους βουλευτές της πλειοψηφίας και στην πρόεδρο της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου και η κυβερνητική πλειοψηφία επέμειναν ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί βάσει του άρθρου 43 του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής για την κλήτευση των υπουργών. Παράλληλα κατηγόρησαν τη Ν.Δ. για προσπάθεια συντήρησης της υπόθεσης.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι το αίτημα τους θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς ψηφοφορία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο κανονισμός προβλέπει δικαίωμα της μειοψηφίας να καλεί κυβερνητικά στελέχη και άλλα πρόσωπα σε ακρόαση, αρκεί να το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής.
Η αναφορά της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος εκ μέρους της μειοψηφίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος την κατηγόρησε για ακραία και βάρβαρη αντισυνταγματική συμπεριφορά, σημειώνοντας πως πρέπει κατατεθεί σε βάρος της πρόταση μομφής.
Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε και το επιχείρημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να ασχοληθεί με την υπόθεση καθώς είναι σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνησή της από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και μπορεί να θεωρηθεί ως παρέμβαση.
«Δεν εξετάζουμε μάρτυρες αλλά τους καλούμε σε ακρόαση», ήταν το αντεπιχείρημα της Ν.Δ. μέσω των βουλευτών Μάκη Βορίδη και Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι έχουν γίνει στο παρελθόν άπειρες ακροάσεις για υποθέσεις, όπως της εισαγγελέως Εφετών κ. Τσατάνη και τις υποκλοπές.
Νέο γύρο αντιπαράθεσης προκάλεσε αναφορά της κ. Χριστοδουλοπούλου, ότι υπάρχει ένα άκρως προστατευτικό πλαίσιο στο κανονισμό της Βουλής, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών. «Σύμφωνα με το άρθρο 41Α του κανονισμού, δεν είναι υποχρεωμένος ο υπουργός Άμυνας να έρθει για ακρόαση στην Επιτροπή παρά μόνο για θέματα προμηθειών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών δεν έρχεται. Δεν τον φτιάξαμε εμείς, εσείς φτιάξατε αυτό το απίστευτο προστατευτικό πλαίσιο», ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Μας τρομάξατε», αντέδρασε ο κ. Βενιζέλος, με την κ. Χριστοδουλοπούλου να αντιτείνει: «Εσείς δεν τρομάζετε ποτέ, πλην όμως δεν είστε και αποτελεσματικός. Δεν ήθελα να σας τρομάξω. Δεν είμαι τόσο αφελής...».
Πηγή: ΑΜΠΕ