Πολιτιστικά
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2006 15:57

ΥΠΠΟ: Συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Μουσείων

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Γιώργου Βουλγαράκη, συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Μουσείων, το οποίο απαρτίζεται από τα εξής μέλη:

1. Χρήστος Ζαχόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΥΠ.ΠΟ., αναπληρούμενος από τον Θεόδωρο Θεοφανόπουλο, Νομικό Σύμβουλο του ΥΠ.ΠΟ.

2. Αλέξανδρος Θεοχαρόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναστηλώσεων και Τεχνικών Έργων του ΥΠ.ΠΟ., αναπληρούμενος από τον Νικόλαο Λιβιεράτο, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠ.ΠΟ.

3. Παρασκευή Βασιλοπούλου, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ., αναπληρούμενη από την Ελένη Κόρκα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.

4. Λουκάς Ιακωβάκης, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ., αναπληρούμενος από τη Μαίρη Μαχαίρα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εικαστικών Τεχνών του ΥΠ.ΠΟ.

5. Μαρία Πάντου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ., αναπληρούμενη από την Αγγελική Κοτταρίδη, αρχαιολόγο της ΙΖ’ Ε.Π.Κ.Α.

6. Νικόλαος Καλτσάς, Προϊστάμενος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αναπληρούμενος από την Παναγιώτα Δημοπούλου-Ρεθεμιωτάκη, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

7. Αναστασία Τούρτα, Προϊσταμένη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, αναπληρούμενη από τον Δημήτριο Κωνστάντιο, Προϊστάμενο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

8. Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, αναπληρούμενη από την Ελπινίκη Μυσιρλή, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Ε.Π.Μ.Α.Σ.

9. ¶ννα Καφέτζη, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αναπληρούμενη από τη Μαρία Τσατσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

10. Ιωάννα Παπαντωνίου, Διευθύντρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, αναπληρούμενη από την Αγγελική Γιαννακίδου, Διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης « Αγγελική Γιαννακίδου»

11. ¶γγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, αναπληρούμενος από την Λίλα ντε Τσάβες, Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων και Γενική Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων.

12. Δημήτριος Εφραίμογλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αναπληρούμενος από τον Μάνο Στεφανίδη, ιστορικό τέχνης

13. Ασπασία Λούβη, Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, αναπληρούμενη από τον Αλέξη Καλοκαιρινό, Διευθυντή Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

14. Σταματία Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, αναπληρούμενη από τη Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

15. Παναγιώτα Γαζή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, αναπληρούμενη από τη Δέσποινα Λουκάκη, στελέχους της Επιτροπής Πολιτισμού της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.

Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Μουσείων, όπως προβλέπονται από τον Νόμο 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι οι ακόλουθες:

1.: Εισηγείται στον Υπουργό για τις αρχές που διέπουν τη μουσειακή πολιτική του κράτους και για τα μέτρα υποστήριξης αυτής, καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ των μουσείων και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους.

2.: Γνωμοδοτεί για τα ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 45, με την επιφύλαξη της περίπτωσης ιβιβ’ του εδαφίου γ’ της παραγράφου 5 του άρθρου 50.

3.: Γνωμοδοτεί για θέματα εφαρμογής της αρχής της αμοιβαιότητας, σε περίπτωση δανεισμού για τη διοργάνωση εκθέσεων σε μουσεία.

4.: Γνωμοδοτεί για τη συγκρότηση κρατικών μουσείων ως ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 28 του άρθρου 7 του Ν. 2557/1997

4.: Γνωμοδοτεί για κάθε θέμα που αφορά μουσεία και παραπέμπεται σε αυτά.

5.: Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του Ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α) καταργούνται.

Ειδικότερα, με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται άμεσα, θα προβλεφθεί ότι κάθε φορά που το Συμβούλιο Μουσείων απασχολείται με θέματα που σχετίζονται με αρχαιολογικά μουσεία, η πλειοψηφία των μελών του θα απαρτίζεται από αρχαιολόγους.