Κόσμος
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 08:27

Ο συντηρητικός Πινιέρα νικητής των εκλογών στη Χιλή

Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Χιλής και δισεκατομμυριούχος Σεμπαστιάν Πινιέρα αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα. Ο Πινιέρα θα διαδεχθεί τη σοσιαλίστρια Μισέλ Μπατσελέτ, με το εκλογικό αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει τη στροφή της Λατινικής Αμερικής προς τα δεξιά.

Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Χιλής και δισεκατομμυριούχος Σεμπαστιάν Πινιέρα αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα. Ο Πινιέρα θα διαδεχθεί τη σοσιαλίστρια Μισέλ Μπατσελέτ, με το εκλογικό αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει τη στροφή της Λατινικής Αμερικής προς τα δεξιά.

Βάσει των αποτελεσμάτων, μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψηφοδελτίων (99%) από την εκλογική επιτροπή, ο Πινιέρα έλαβε το 54,57% των ψήφων έναντι 45,43% του κεντροαριστερού αντιπάλου του, του πρώην δημοσιογράφου Αλεχάντρο Γκιγιέ.

«Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», αναγνώρισε ο 64χρονος Γκιγιέ λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Παρότι η αναμέτρηση αναγγελλόταν αμφίρροπη από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, τελικά ο 68χρονος επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος κατήγαγε μια καθαρή νίκη.

«Στον πρώτο γύρο λάβαμε λιγότερες ψήφους από ό,τι προβλεπόταν και στον δεύτερο περισσότερες από ό,τι προβλεπόταν», δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ο Πινιέρα στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, πλάι στον αντίπαλό του, ο οποίος υποσχέθηκε μια «εποικοδομητική» αντιπολίτευση.

Ο Πινιέρα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, θα επανέλθει στην προεδρία της Χιλής για το διάστημα από το 2018 μέχρι το 2022. Οι υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Σαντιάγο για να πανηγυρίσουν.

Στη Χιλή, μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, κυβέρνησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κεντροαριστερή Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία προώθησε μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε μια πολύ συντηρητική κοινωνία, από τη νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων ως την αποποινικοποίηση της άμβλωσης. Ο νόμος δεν της επέτρεπε να είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές.

«Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να συζητιούνται, είναι αμετάκλητες», έκρινε ο αναλυτής Γκιγιέρμο Όλτσμαν. Ανάμεσα στις σημαντικότερες είναι η δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία όμως ακόμα συζητείται στο κοινοβούλιο.

Η Μπατσελέτ τηλεφώνησε στον επόμενο πρόεδρο για να τον συγχαρεί.

Η νίκη του Πινιέρα μοιάζει να επιβεβαιώνει αυτό που αναλυτές χαρακτηρίζουν ως το τέλος ενός ιστορικού κύκλου για τη λατινοαμερικάνικη αριστερά, καθώς πολλές από τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής έχουν πλέον συντηρητικούς ηγέτες (η Αργεντινή τον Μαουρίτσιο Μάκρι, η Βραζιλία τον Μισέλ Τέμερ και το Περού τον Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι).

Η Μισέλ Μπατσελέτ είναι η μοναδική γυναίκα που κυβερνούσε μια χώρα της περιοχής. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στην προεδρία της Χιλής.

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2,7 δισ. δολάρια από το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Forbes, είχε εξασφαλίσει, πριν από τον δεύτερο γύρο, την υποστήριξη του ακροδεξιού υποψήφιου Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος έλαβε το 7,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο κι αυτοπροβάλλεται ως διεκδικητής της πολιτικής κληρονομιάς του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Ο νικητής των εκλογών της Κυριακής πάντως δεν θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν το Νοέμβριο, για πρώτη φορά με αναλογική, δημιούργησαν ένα πολιτικό τοπίο με κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις.

Ο διάδοχος της Μπατσελέτ στην προεδρία της πέμπτης ισχυρότερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής θα επωφεληθεί πάντως από την ανάκαμψη της οικονομίας. Έπειτα από τέσσερα χρόνια που βρισκόταν στο ρελαντί, με ρυθμό επέκτασης 1,8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, η οικονομία της Χιλής θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2018, σύμφωνα με τη Cepal, την οικονομική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters