Πολιτική
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2006 14:18

«Η Ελλάδα δεν θα παρακολουθήσει τις ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας»

Τη διεξαγωγή Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτησης για το ρόλο της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, ζήτησε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με επιστολή που απέστειλε σήμερα προς την Πρόεδρο της Βουλής κα ¶ννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Το κείμενο της επιστολή έχει ως εξής:

«Οι εξελίξεις που συντελέσθηκαν το τελευταίο διάστημα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τη διεθνή κοινότητα και τη Μέση Ανατολή, είναι πολλές και σημαντικές.

Ενεργό και, πολλές φορές, πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε και έφερε σε πέρας η Χώρα μας. Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε, σε μεγάλο βαθμό, η ανάληψη και άσκηση από τη Χώρα μας της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες προς όλες τις παραπάνω κατευθύνσεις. Επιδιώκεται, παράλληλα, η συνεχής βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με την ανάπτυξη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την επιδίωξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με το άρθρο 143 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, ζητούμε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, ώστε να ενημερωθεί σχετικά η Εθνική Αντιπροσωπεία».

Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη

Nωρίτερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο Μέγαρο Μαξίμου, από την οποία και ενημερώθηκε για την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας που ολοκληρώθηκε χθες, καθώς και για τις διμερείς επαφές που είχε η κ. Μπακογιάννη με την αμερικανική πολιτική ηγεσία.

Όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, θα υπάρξει και ενημέρωση της ελληνικής Βουλής για το θέμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση της Τουρκίας και τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί η πολιτική της ηγεσία, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι το φθινόπωρο είναι μια περίοδος κατά την οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας και θα φανεί αν θα τιμήσει την υπογραφή της στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Μαζί με τους εταίρους μας θα αξιολογήσουμε αυτές τις αποφάσεις, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο «για ένταση και ρητορικές εξάρσεις τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει λόγο να παρακολουθήσει καθώς έχει εκφράσει με σταθερότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα τις απόψεις της». «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία την κατάσταση και θα την αξιολογήσουμε», είπε. Η κ. Μπακογιάννη απέδωσε τη ρητορική αυτή στις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Τουρκία, αλλά και στο προεκλογικό κλίμα που υπάρχει στη γειτονική χώρα.

Ερωτηθείσα εξάλλου, για την σε εκκρεμότητα επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Αγκυρα, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως δεν έχει διευκρινιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. «Όπως ξέρετε βρισκόμαστε στη διαδικασία προσπάθειας ανεύρεσης ημερομηνιών. Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία για το χρόνο επίσκεψης του κ. Γκιούλ στην Αθήνα, όπως και για τον πρωθυπουργό στην Αγκυρα», σημείωσε.

«Περιμένω τον φίλο μου, Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, να επισκεφθεί την Τουρκία», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο ομιλιας του στο Πανεπιστήμιο «Τζόρτζταουν» της Ουάσιγκτον http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/10/02/1247567.htm , εκτιμώντας πως «διανύουμε μια ειρηνική περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών, η κ. ΜΠακογιάννη τόνισε ότι αποτέλεσε έκπληξη. Όπως υπογράμμισε, ο απερχόμενος καγκελάριος Σιούσελ είχε καλή συνεργασία με την Ελλάδα και υποστήριξε πολλές φορές ελληνικές θέσεις, όπως στο Κυπριακό, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα αυστριακή κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή.